Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."

Harrastukset: Alamäkipyöräilyreittien uudistus Malminkartanon täyttömäellä on herättänyt närää ja kiitosta.

Jättäriltä löytyy eritasoisia reittejä, jotta vasta-alkajatkin uskaltavat mäkeen. Ode
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Helsingin korkeimmalta huipulta kiemurtelee ja mutkittelee kymmenkunta erilaista ja eritasoista reittiä. On jyrkkiä mutkia, korkeita hyppyreitä ja porrastettua hyppylaskua. Noin 90 metriä korkean Malminkartanon täyttömäen itäisellä puolella on nyt hyvät puitteet alamäkipyöräilyyn.

Kari ja Ulla Klemetti sekä Seppo Purhonen ovat työstäneet mäkeä yhdessä pienen talkooporukan kanssa viime syksystä saakka. Viimeiset kolme kuukautta he ovat viimeistelleet mäkeä täyspäiväisesti.

Huipulta on alamäkipyöräilty jo 20 vuotta. Myös Kari Klemetti itse harrastaa lajia.

– Kun tulin pitkästä aikaa käymään täällä, katsoin kauhulla alueen rappeutumista. Täällä oli paljon omia rakennelmia, vaikkei oikeastaan olisi saanut. Kaupunki ei kuitenkaan puuttunut niihin, Klemetti kertoo.

Jättärille ilmestyi varoituskolmio Malminkartanossa

Hän ryhtyi Helsingin Downhill ry:n puheenjohtajaksi, ja lähti kehittämään aluetta, kun kaupungin kanssa saatiin sopimukset aikaiseksi. Heidän tavoitteenaan on saada mäki valmiiksi 12. kesäkuuta, jolloin vietetään Helsinki päivää. Samalla vietetään myös Helsingin Downhill ry:n mäen avajaisia.

Kaupunki asetti tiukat ehdot alamäkipyöräilylle Jättärillä.

– Kaupungilta sanottiin, että ajaminen täällä joko loppuu tai perustatte yhdistyksen, ja pyöritätte hommaa sen kautta, Klemetti kertoo.

Klemetin mukaan kaupunki halusi eroon vastuista, jos onnettomuuksia sattuu. Yhdistys selvitti Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta, että myös yhdistys vapautuu vastuista, jos harrastajat ovat yhdistyksen jäseniä. Tällöin jokainen on henkilökohtaisesti vastuussa itsestään, koska yhdistyksen säännöissä niin sanotaan.

Miksi kuntoportaiden rakentaminen maksaa 310 000 euroa? – Näin kaupunki vastaa

Sen vuoksi aluetta kiertää metalliaidat ja vain jäsenet saavat portin lukon koodin. Se taas on aiheuttanut mielipahaa joissakin vanhemmissa harrastajissa, jotka ovat saattaneet itse olla virittelemässä aiempia reittejä sekä viettäneet aikaa vapaasti alueella.

– Jotkut haikailevat vanhan perään. Heidän on vaikea ajatella, että laitetaan kaikki sivuun ja aletaan kehittää uutta, Klemetti harmittelee.

Jäseniä on tällä hetkellä noin 200, mikä on puolet enemmän, mitä yhdistys tavoitteli. Yhdistyksen jäsenmaksu on 30 euroa vuodessa, ja niillä katetaan alueen kunnostusta ja ylläpitoa.

Talkooporukan aherrus on saanut kiitosta jopa ohikulkijoilta, kun rinne on nyt siistimpi. Myös nuorten harrastajien vanhemmat ovat kehuneet uutta mäkeä, koska moni nuori on löytänyt itselleen uuden harrastuksen.

Osa nuorista harrastajista onkin jo ilmoittautunut talkooporukkaan, että voivat kunnostaa tai rakentaa jotakin reittiä.

– Kehitämme aluetta koko ajan ja joskus muutamme vanhoja reittejä. Tänä vuonna tehdään varmasti vielä pari reittiä lisää, Klemetti sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.