”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Ravintolat: Senaatintorin jättiterassi ei valmistu kesäkuun alkuun.

Senaatintorille avattavasta suuresta terassi- ja palvelualueesta halutaan tehdä piristysruiske ravintoloille. Ella Kajaste
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Senaatintorille täksi kesäksi kaavaillun valtavan kokoisen terassi- ja palvelualueen suunnittelutyö on juuri tällä viikolla kiivaimmillaan.

Viime viikolla julkistetun hankkeen on määrä olla yksi niistä keinoista, joilla Helsingin kaupunki edistää erityisesti ravintolatoiminnan toipumista koronakriisistä.

Vaikka ravintoloiden sallitaan avata ovensa Suomessa ensi maanantaina, Senaatintorin terassi ei ehdi valmistua siihen mennessä.

– Käärimme hihat heti, kun hanke tuotiin julkisuuteen ja nyt teemme todella kovasti töitä, että saisimme terassialueen auki mahdollisimman pian, kertoo kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy:stä.

Bauer ei kuitenkaan vielä maanantaina voinut kertoa tarkkaa avauspäivämäärää.

– Valitettavasti se ei ole vielä kenenkään tiedossa, sillä tilanne elää melkeinpä tunnista toiseen.

Ihmisiin pitäisi vain osata luottaa.

– Juuri nyt tehdään laskelmia siitä, minkä kokoinen alueesta lopulta tulee ja mikä on koronarajoitusten sallima paikkamäärä, Bauer kertoi maanantaina.

Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Anni Sinnemäki väläyttää isompia terasseja myös Helsinkiin: "Kaupungit ympäri maailman ovat järjestäneet lisää tilaa"

Rakennuttajien tarkoituksena on saada aikaan tyylikäs terassikokonaisuus, jossa ruoka ja juoma kuuluvat olennaisesti yhteen.

– Senaatintori on kulttuurihistoriallisesti arvokas alue ja on luonnollista, että tämänkaltainen hanke herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.

– Se on kuitenkin selvää, ettemme tee alueesta holtitonta juottolaa, vaan paikkaa, jossa voi nauttia hyvästä ruoasta ja käydä ottamassa yhdet lasilliset kesän kunniaksi, Bauer muistuttaa.

Jättiterassi on herättänyt jo nyt etenkin keskustan ravintoloiden kiinnostusta ja yrittäjät ovat kyselleet sopivia terassipaikkoja vilkkaasti.

On luonnollista, että hanke herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Kaupunki on jo aiemmin päättänyt, että ravintoloilta ei peritä terassitoimintaan liittyviä maksuja kesäkuussakaan.

Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen pitää Senaatintorin jättiterassia myönteisenä merkkinä koronan kurittamalle panimoalalle.

– Ymmärrän myös sen, että koronatilanteen vuoksi turvallisuus on tärkeintä. Mutta kun asiakaspaikkojen määrää sisäravintoloissa on ensin rajoitettu, tuntuu hieman omituiselta, että tehdäänkin lisäpaikkoja terasseille, Pakarinen ihmettelee.

– Jotenkin tulee sellainen olo, että nyt ollaan plusmiinusnolla-tilanteessa.

Lue myös: Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"

Pakarinen kertoo toivoneensa, että päättäjät olisivat tarkastelleet myös ravintoloiden ja terassien aukioloja päätettyä joustavammin.

Kesäkuun alusta lähtien käytössä on määräys, jonka mukaan ravintolat saavat olla avoinna kello 23 saakka, mutta alkoholimyynti tulee lopettaa jo kello 22.

Turvavälit koskevat niin sisäravintoloita kuin terassejakin – tällöin niiden asiakaspaikkojen maksimimäärä kutistuu normaaliin verrattuna.

– Tämä voi aiheuttaa sen, että sitten määräyksiä kierretään avaamalla uusia terasseja, Pakarinen pohtii.

– Asiakkaat ovat kuitenkin käyttäytyneet koronaepidemian aikana hyvin vastuullisesti. Ihmisiin pitäisi vain osata luottaa.

Rajoituksia puretaan

Burgeriketju avaa monta terassia

Naughty Brgr -pikaruokaketju avaa Helsinkiin kesällä useita uusia terasseja. Noin 20 hengen ulkoruokailualueita on tulossa Hakaniemen torille ja Mantan patsaan lähelle. Myös Töölöön on suunnitteilla ruokavaunun yhteyteen terassi.

Hampurilaisten lisäksi terassille tarjoillaan myös alkoholia.

– Sillähän se myynti tehdään, toteaa ravintoloitsija Akseli Herlevi.

Ketjun isoin 60 hengen terassi aukeaa Sturenkadun ja Teollisuuskadun risteyksessä olevan arvokkaan funkisrakennuksen pihaan.

Ketjulla on pieni terassi myös Lönnrotinkadulla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut