”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Ravintolat: Senaatintorin jättiterassi ei valmistu kesäkuun alkuun.

Senaatintorille avattavasta suuresta terassi- ja palvelualueesta halutaan tehdä piristysruiske ravintoloille. Ella Kajaste
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Senaatintorille täksi kesäksi kaavaillun valtavan kokoisen terassi- ja palvelualueen suunnittelutyö on juuri tällä viikolla kiivaimmillaan.

Viime viikolla julkistetun hankkeen on määrä olla yksi niistä keinoista, joilla Helsingin kaupunki edistää erityisesti ravintolatoiminnan toipumista koronakriisistä.

Vaikka ravintoloiden sallitaan avata ovensa Suomessa ensi maanantaina, Senaatintorin terassi ei ehdi valmistua siihen mennessä.

– Käärimme hihat heti, kun hanke tuotiin julkisuuteen ja nyt teemme todella kovasti töitä, että saisimme terassialueen auki mahdollisimman pian, kertoo kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy:stä.

Bauer ei kuitenkaan vielä maanantaina voinut kertoa tarkkaa avauspäivämäärää.

– Valitettavasti se ei ole vielä kenenkään tiedossa, sillä tilanne elää melkeinpä tunnista toiseen.

Ihmisiin pitäisi vain osata luottaa.

– Juuri nyt tehdään laskelmia siitä, minkä kokoinen alueesta lopulta tulee ja mikä on koronarajoitusten sallima paikkamäärä, Bauer kertoi maanantaina.

Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Anni Sinnemäki väläyttää isompia terasseja myös Helsinkiin: "Kaupungit ympäri maailman ovat järjestäneet lisää tilaa"

Rakennuttajien tarkoituksena on saada aikaan tyylikäs terassikokonaisuus, jossa ruoka ja juoma kuuluvat olennaisesti yhteen.

– Senaatintori on kulttuurihistoriallisesti arvokas alue ja on luonnollista, että tämänkaltainen hanke herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.

– Se on kuitenkin selvää, ettemme tee alueesta holtitonta juottolaa, vaan paikkaa, jossa voi nauttia hyvästä ruoasta ja käydä ottamassa yhdet lasilliset kesän kunniaksi, Bauer muistuttaa.

Jättiterassi on herättänyt jo nyt etenkin keskustan ravintoloiden kiinnostusta ja yrittäjät ovat kyselleet sopivia terassipaikkoja vilkkaasti.

On luonnollista, että hanke herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Kaupunki on jo aiemmin päättänyt, että ravintoloilta ei peritä terassitoimintaan liittyviä maksuja kesäkuussakaan.

Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen pitää Senaatintorin jättiterassia myönteisenä merkkinä koronan kurittamalle panimoalalle.

– Ymmärrän myös sen, että koronatilanteen vuoksi turvallisuus on tärkeintä. Mutta kun asiakaspaikkojen määrää sisäravintoloissa on ensin rajoitettu, tuntuu hieman omituiselta, että tehdäänkin lisäpaikkoja terasseille, Pakarinen ihmettelee.

– Jotenkin tulee sellainen olo, että nyt ollaan plusmiinusnolla-tilanteessa.

Lue myös: Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"

Pakarinen kertoo toivoneensa, että päättäjät olisivat tarkastelleet myös ravintoloiden ja terassien aukioloja päätettyä joustavammin.

Kesäkuun alusta lähtien käytössä on määräys, jonka mukaan ravintolat saavat olla avoinna kello 23 saakka, mutta alkoholimyynti tulee lopettaa jo kello 22.

Turvavälit koskevat niin sisäravintoloita kuin terassejakin – tällöin niiden asiakaspaikkojen maksimimäärä kutistuu normaaliin verrattuna.

– Tämä voi aiheuttaa sen, että sitten määräyksiä kierretään avaamalla uusia terasseja, Pakarinen pohtii.

– Asiakkaat ovat kuitenkin käyttäytyneet koronaepidemian aikana hyvin vastuullisesti. Ihmisiin pitäisi vain osata luottaa.

Rajoituksia puretaan

Burgeriketju avaa monta terassia

Naughty Brgr -pikaruokaketju avaa Helsinkiin kesällä useita uusia terasseja. Noin 20 hengen ulkoruokailualueita on tulossa Hakaniemen torille ja Mantan patsaan lähelle. Myös Töölöön on suunnitteilla ruokavaunun yhteyteen terassi.

Hampurilaisten lisäksi terassille tarjoillaan myös alkoholia.

– Sillähän se myynti tehdään, toteaa ravintoloitsija Akseli Herlevi.

Ketjun isoin 60 hengen terassi aukeaa Sturenkadun ja Teollisuuskadun risteyksessä olevan arvokkaan funkisrakennuksen pihaan.

Ketjulla on pieni terassi myös Lönnrotinkadulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 11. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 12. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 13. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.