Katajanokan uusi maamerkki rakennetaan puusta – kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa ideoita haettiin luonnosta

Beacon-niminen ehdotus on satamaan nouseva majakka, jonka luoma uusi julkinen tila yhdistää Katajanokan entistä vahvemmin Eteläsatamaan. Rakennuksessa on useita sisäänkäyntejä ja avoin pohjakerros. Työeläkeyhtiö Varma
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Katajanokalle tulevan uuden toimitilakokonaisuuden suunnittelukilpailu innosti arkkitehtejä etsimään rakennukselle muotoa ja ilmettä luontoaiheista kuten metsästä ja merestä.

Puiseen maamerkkiin sijoittuu Stora Enson pääkonttori ja hotelli.

Kansainvälisenä kutsukilpailuna järjestettyyn arkkitehtuurikilpailuun osallistui kuusi arkkitehtitoimistoa Suomesta, Pohjoismaista ja Japanista. Kilpailuehdotukset julkistettiin maanantaina ja voittaja valitaan kesäkuussa.

Stora Enson tulevasta pääkonttorista järjestettiin arkkitehtuurikilpailu. Rantametsä-ehdotuksen rakennus ilmaisee suomalaista mielenmaisemaa, sen metsiä ja puurakentamisen perinnettä. Toimistot ovat ehdotuksessa muutettavissa hotellihuoneiksi ja toisin päin. Työeläkeyhtiö Varma

– Tavoitteemme on rakennuttaa Katajanokalle kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti korkeatasoinen toimitila paikkaan, jonka voidaan sanoa olevan Helsingin paraatipaikalla. Tämä onkin huomioitu kilpailutöissä hyvin, ja saimme erittäin korkeatasoisia ehdotuksia, toteaa hankkeessa rakennuttajana ja kiinteistön omistajana toimivan Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi tiedotteessa.

– Monissa töissä toteutui myös arkkitehtuurikilpailussa asetettu tavoite tilojen elinkaariajattelusta. Ne oli suunniteltu muuntojoustaviksi siten, että rakennuksen käyttötarkoitusta voi muokata tarpeen mukaan.

Katajanokan Laituriksi nimetystä rakennuksesta on tarkoitus tehdä hiilineutraali, eli silloin sen hiilijalanjälki olisi koko elinkaaren ajalta nolla. Rakennusmateriaalina käytetään Stora Enson massiivipuuelementtejä.

– Stora Enso on toimittanut puuelementtejä yli 15 000 puurakentamisen kohteeseen ympäri maailmaa viime vuosien aikana. Tämä kohde on meille hyvin erityinen, sillä uusiutuvien tuotteiden yhtiönä Stora Enso haluaa luonnollisesti pääkonttorinsa olevan puusta tehty, sanoo tiedotteessa Stora Enson Wood Products -divisioonan liiketoiminnan kehityspäällikkö Antto Kauhanen.

Ehdotuksen Zander arkkitehtuuri perustuu kolmen limittäisen toiminnon, toimiston, hotellin ja julkisten tilojen, väliseen dynamiikkaan. Toiminnot on järjestetty katetun sisäpihan ympärille, joka luo aidosti uutta julkista tilaa kaupunkiin. Työeläkeyhtiö Varma

Kaupunki on sitoutunut kehittämään Helsinkiä muun muassa siten, että keskustan alue säilyy elävänä.

Rannan ja rakennuksen väliin on tarkoitus avata kävely-yhteys, jolloin katutason toimijat voisivat hyödyntää merellisiä ulkotiloja esimerkiksi avaamalla niille terasseja.

– Helsingin kaupungin näkökulmasta Katajanokan alueen kehittämisen tavoitteena on luoda aktiivista kaupunkitilaa, rakentaa uutta rantajulkisivua ja mahdollistaa rannan nykyistä monipuolisempi käyttö, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä

Helsingin kaupunki valmistelee Katajanokan asemakaavan muutosta, joka on edellytys rakentamisen käynnistämiselle. Tontilla sijaitsee tällä hetkellä sataman varasto- ja toimitilarakennus K6, joka puretaan. Vuonna 1960 valmistunut rakennus on eri toimijoiden käytössä, kuten sataman ajomestareiden huoltohallina.

Stora Enson nykyinen pääkonttori myytiin aiemmin saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle, joka ei ole kertonut suunnitelmistaan rakennuksen suhteen.

Toimitilan on tarkoitus valmistua 2023.

Kaikki arkkitehtuurikilpailun ehdotukset löydät täältä.

Kilpailutöitä arvioidessaan tuomaristo ei tiedä, mikä työ on minkäkin arkkitehtitoimiston toteuttama.

Yksi puuttuu Triplasta – HOK-Elannon pääkonttorin muutto katkesi koronaan

Helsingin paraatipaikalle suunnitellaan puista pääkonttoria – "Tavoitteena maailmanluokan taidonnäyte"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut