Kuva: Koivusaaren metroaseman halkeamille löytyi 3 syytä – "En halua olla jälkiviisas"

Koivusaaren aseman halkeamat maaliskuulta 2019. Mustat pisteet ovat kohtia, joista on porattu tutkimusnäytteet mosaiikkibetonilattiarakenteesta. Länsimetro
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Halkeilleen mosaiikkibetonilattia uusiminen sulkee Koivusaaren metroaseman 1.6.–5.8 väliseksi ajaksi.

Vuonna 2016 valmistunut asema otettiin käyttöön marraskuussa 2017.

Miksi uudenkarhea asema joutuu näin nopeasti remonttiin?

– Betonirakenteissa on luonnostaan halkeamia. Aseman laituritason lattiaa tutkittiin urakan valmistumisen jälkeen, mutta yhtään tiettyä syytä halkeamiin ei selvinnyt. Osatekijöitä oli useita. Halkeamiset ovat johtuneet sekä rakentamisen aikaisista olosuhteista, työskentelymenetelmistä ja valituista lattiamateriaaleista, sanoo Länsimetro oy:n kiinteistö- ja infrajohtaja Juhani Penttilä Helsingin Uutisille.

Penttilä ei halua ottaa kantaa, olisiko näihin syihin voitu ennakolta vaikuttaa.

– En halua olla jälkiviisas.

Korjauksen hinta on Penttilän mukaan noin 700 000 euroa.

Halkeamat eivät vaikuta aseman käytettävyyteen tai turvallisuuteen. Halkeamat voivat kuitenkin lisääntyä, jos niitä ei korjata.

– Korjaus halutaan tehdä viivyttelemättä hiljaiseen kesäaikaan.

Helsingin Uutiset kertoi viime syksynä, että Koivusaari on Helsingin hiljaisin metroasema. Kävijämäärien uskotaan nousevan, jos Koivusaareen suunniteltu 5000 ihmisen asuinalue toteutuu 2020-luvulla.

– Silloin korjaaminen olisi huomattavasti hankalampaa, kun matkustajamäärät olisivat suuremmat.

Täysin samanlaista kuin Koivusaaressa käytettyä mosaiikkibetonilattiaa ei Penttilän mukaan ole muilla Länsimetron rakentamilla asemilla.

– Tapiolassa on hieman vastaavanlainen, mutta siinä ei ole havaittu ongelmia.

Koivusaaren aseman halkeamat maaliskuulta 2019. Mustat pisteet ovat kohtia, joista on porattu tutkimusnäytteet mosaiikkibetonilattiarakenteesta. Länsimetro

Korjaamisen aikana metro ajaa Koivusaaren aseman ohi pysähtymättä. HSL lisää bussiliikennettä Katajaharjun ja Isokaaren alueilta Lauttasaaren metroasemalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut