Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"

Kierrätys: Jäteastioiden ulkopuolella lojuvan pahvin määrä kasvoi räjähdysmäisesti.

Roskisten ulkopuolelle jätettävä irtopahvi aiheuttaa ongelmia jätehuollolle Helsingissä. Jäteastioiden kannet irvistelevät eri puolilla kaupunkia ja irtokartongin määrä on lisääntynyt maaliskuusta huhtikuuhun 75 prosenttia.

– Jäteastioita on nyt vaikeampi saada pois paikoiltaan, jos jätehuoneen lattioilla on paljon kartonkia, sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Kartongin keräys on ollut usein täynnä muun muassa alppilalaisessa taloyhtiössä, jossa asuu Matias Hjortin ja Laura Maidell-Hjortin perhe.

 – Olemme sitten odottaneet pari päivää ja vieneet kartongit uudestaan, kun astia on tyhjennetty, tyttärensä Alman kanssa jätteitä kerrostalon pihalla kierrättäneet Matias ja Laura sanoivat.

Roskaa oli syntynyt muun muassa pikaruoasta ja lisääntyneistä nettiostoksista.

– Koronan aikana on tullut tilattua kyllä enemmän, äiti sanoo.

Toistuva irtokartonki on Juho Nuutisen mukaan merkki siitä, että keräyskapasiteetti ei ole riittävä. Hän kertoo, että osa helsinkiläisistä kiinteistöistä on tihentänyt astioiden tyhjennysväliä ja osa on ottanut lisää astioita.

Nuutinen sanoo, että HSY on yrittänyt ohjeistaa kaupunkilaisia litistämään pahvit tiiviimmin kierrätykseen.

Jos kaikki tekisivät niin, riittäisivätkö jäteastiat?

– Eivät ne siltikään riittäisi. Irtokartonkia tulee aina paljon. Se oli tilanne jo ennen koronaakin.

Nuutinen sanoo, että kartongin kokonaismäärä ei ole kuitenkaan kasvanut merkittävästi.

– Kokonaisuudessaan kartonkia tullaan kuitenkin keräämään tämän vuoden aikana noin viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kotona valmistettavan ruoan ja take away -tilausten lisäksi kartongin määrää ovat lisänneet ruokakauppojen nettitoimitukset. Esimerkiksi S-ryhmä kertoi toukokuussa siirtyvänsä useissa myymälöissä muovipusseista kokonaan pahvilaatikoiden käyttöön.

Kesko kertoo ruoan tilausmäärien nousseen korona-aikana kymmenkertaiseksi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

– Toimitamme ruoan verkkokauppatilaukset pääsääntöisesti pahvilaatikoissa. Yksittäiset asiakkaat ovat halunneet ostokset muovipusseissa, jolloin kaupat ovat toimittaneet ostokset muovipusseissa. Henkilöllä voi olla esimerkiksi niin pieni ostoskori tai asunto, että hän kokee pahvilaatikon vievän liikaa tilaa, Keskon verkkokaupasta vastaava johtaja Antti Rajala sanoo.

Keskon mielestä pahvilaatikot ovat muovipussia ympäristöystävällisempi valinta.

–  Ruoan verkkokaupassa keskiostokset ovat melko suuria, jolloin ostosten pakkaamiseen tarvittaisiin hyvin monta muovikassia. Tyhjät pahvilaatikot voi antaa yleensä kuljettajalle pois vietäväksi, Rajala vastaa.

Vain osa kerätystä kartongista päätyy uusien pakkauksien raaka-aineeksi.

HSY:n mukaan suurempi osa kartongista käytetään paperi- ja kangasrullien hylsyjen raaka-aineena.

Sortti-asemat

Vältä ruuhkaa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-asemilla on ollut ennätysvilkasta koko kevään. Niille myös syntyy jonoja, koska koronan vuoksi asiakkaiden määrää rajoitetaan. Kävijöitä on ollut huhtikuun loppuun mennessä lähes 30 000 enemmän kuin viime vuoden keväänä.

Syyksi arvioidaan sitä, että asukkaat tekevät tavallista enemmän puutarhatöitä sekä siivoavat pihojaan ja varastojaan koronarajoitusten ollessa voimassa.

HSY:ssä toivotaan, että asiakkaat harkitsisivat asemalle tulemista epidemian aikana tai tulisivat keskellä viikkoa ja aamuisin, jolloin on yleensä väljempää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut