Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija

Vaikka THL on kehottanut kaikkia vähänkin oireilevia koronatestiin, edes kaikki testausta tarvitsevia sosiaali- ja terveysalalla työskentelevia ei testata. Viidessä sairaanhoitopiirissä yksityisen sektorin sote-työntekijöistä testauksen tarpeessa olevista on päässyt julkisrahoitteiseen testiin alle 30 prosenttia. Keskimäärin testiin on päässyt kaksi kolmesta testin tarpeessa olleesta yksityisen sektorin sote-työntekijästä.

Tiedot ovat peräisin Hyvinvointiala Hali ry:n kyselystä. Kyselyllä selvitettiin, miten suuri osa koronatestin tarpeessa olevista yksityisten sote-palveluntuottajien työntekijöistä pääsi julkisrahoitteiseen testiin.

Heikoimmin pärjänneet sairaanhoitopiirit ovat Vaasan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Esimerkillisesti sen sijaan on toimittu Keski-Pohjanmaalla (Soite), Kymenlaaksossa (Kymsote), Lapissa (LSHP), Länsi-Pohjassa (LPSHP) ja Pohjois-Karjalassa (Siun sote), joissa kaikkien vastanneiden Halin jäsenten testaustarpeessa olleet työntekijät ovat päässeet testeihin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) sijoittuu Halin kyselyssä keskikastiin.

– Sote-henkilöstön testaaminen on nyt laitettava kuntoon. On huolestuttavaa, ettei edes riskiryhmien kanssa toimivia työntekijöitä testata nopeasti. Karanteenien aikaisten sijaisten palkkaamisesta syntyy myös mittavat lisäkustannukset työnantajille ja sitä kautta viime kädessä veronmaksajille. Monet ongelmat olisivat vältettävissä oikea-aikaisella testaamisella, sanoo tiedotteessa Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Hali ry:n mukaan Suomen onnistuminen ”testaa, jäljitä, eristä ja hoida” -strategiassa edellyttää koko ketjun toimimista erityisesti riskiryhmien parissa työskentelevän sote-henkilöstön osalta. Kyselyn mukaan osa sairaanhoitopiireistä ei kuitenkaan ole mukana edes strategian ensimmäisessä vaiheessa eli testaamisessa, Halin tiedotteessa kritisoidaan.

On huolestuttavaa, ettei edes riskiryhmien kanssa toimivia työntekijöitä testata nopeasti.

Toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas, Hali ry