Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun

Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistossa 1960-luvulla otetun Lastenlinna-kuvan yhteydessä kerrotaan, että julkisivuja on elävöitetty koristeellisilla, rappaukseen reliefinä tehdyillä kuvioilla, jotka on suunnitellut Sakari Tohka ja toteuttanut Yrjö Kyllönen. Kuultokuva / HKM
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Lastenlinnan ulkoseinän arvokkaat kotka-reliefit ovat nostattaneet vilkkaan keskustelun veistosten todellisesta suunnittelijasta. Helsingin Uutiset (HU 20.5.) kertoi, että suunnittelija on kuvanveistäjä Sakari Tohka (1911–1958).

Lehden ilmestymisen jälkeen toimitukseen tuli useampi yhteydenotto, jossa suunnittelijaksi ja tekijäksi pyydettiin korjaamaan rapparimestari Yrjö Kyllönen (1899– 1967).

Muun muassa Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkiston mukaan kotka-reliefien toteuttaja on Kyllönen, mutta suunnittelijaksi mainitaan Tohka. Samat tiedot kerrotaan myös Lastenlinnan omistavasta Husista.

Kyllösen lapsenlapsi Tuula Salmi pitää tulkintoja virheellisinä. Hän sanoo oikaisseensa tietoja useissa tapahtumissa.

– Asia suututtaa sukua, hän sanoo puhelimessa Helsingin Uutisille.

Salmi tietää, ettei Kyllönen pitänyt aikanaan asiasta ääntä.

– Vaarini oli hyvin vaatimaton.

Muurarimestari Yrjö Kyllönen Lastenlinnan työmaalla 1940-luvulla. Tuula Salmen kokoelma

Lastenlinnan tornissa on 22 erilaista kuvaa kotkaemosta poikasineen. Niistä muodostuu tarina, joka kertoo kotkanpoikasten kasvusta, kunnes ne lähtevät pesästään. Sanna Ihatsu on kirjoittanut Lastenlinnasta rakennushistoriaselvityksen vuonna 2015. Ihatsu on käyttänyt lähteenään muun muassa Tuula Salmen kirjoittamia artikkeleita.

– Ympäri rakennusta toistuva kotka-aihe liittyy Hilda Matssonin vuonna 1922 lahjoittamaan, tuntemattoman venäläistaiteilijan tekemään kotkaveistokseen, joka kuvaa sydänverellään poikasiaan ruokkivaa kotkaemoa. Aihe on mukaelma kristillisissä vertauskuvissa käytetystä pelikaanista, joka ruokkii sydänverellään poikasiaan. Lastenlinnan toiminnassa kuvasymboli tarkoitti uhrautuvaa äidinrakkautta, jonka henkeä Lastenlinna pyrki ylläpitämään oppilaissaan, Ihatsu kirjoittaa viitaten eri lähteisiin.

Lastenlinna valmistui sairaalaksi vuonna 1948. Kotka-reliefit mainitaan ainakin jo vuoden 1941 luonnoksessa. Salmi on vakuuttunut siitä, että Yrjö Kyllönen on suunnitellut kotkakuviot alusta loppuun, kun aihe oli hyväksytty rakennuttajien ja arkkitehtien kanssa.

Hän viittaa muun muassa tapaamiseensa Terttu Arajärven (1922-2014) kanssa, joka toimi Lastenlinnan sairaalan johtavana lääkärinä 1973–1985.

– Kysyin häneltä, miten asia on. Arajärvi löi nyrkkiä pöytään ja sanoi, että kyllä se Yrjö Kyllönen on.

Yrjö Kyllösen päätyö Lastenlinnassa oli julkisivun koristerappaus. Kyllösen tiedetään perehtyneen työhön lukemalla satuja, luonnostelemalla ja kaivertamalla aiheita puumuottiin.

– Vaarini rakasti tarinoita. Mummoni kertoi, että hän luki Lastenlinnan rakentamisen aikana Seitsemää veljestä, Kalevalaa ja Raamattua. Arvo Ylpön käytävän porttikaaressa on kuvattu Seitsemään veljekseen liittyviä tarinoita. Vaarini halusi, että tarinat helpottavat lasten elämää sairaalassa ja ovat symboleja liittyen rakennuksiin, Salmi kertoo.

Koristerappauksien tekeminen oli kuluttavaa työtä. Kyllönen joutui urakan jälkeen heti selkäleikkaukseen.  Leikkauksesta toipuminen kesti pitkään ja toipilaana hänelle tuli useita veritulppia. 1950-luvun alussa hän toteutti vielä muutamia seinäreliefejä, kuten Järvenpään invalidioppilaitoksen tiilireliefit. Myöhemmin hän maalasi öljyväritöitä.

– 1960-luvun alussa Kyllönen halvaantui ja joutui hoitokotiin, jossa taiteen toteuttamiselle ei enää ollut mahdollisuuksia, Ihatsu kirjoittaa.

Lastenlinna on myynnissä ja sen arvo on noin 6-7 miljoonaa euroa. Huonokuntoinen rakennus vaatii kuitenkin täydellisen remontin.

Lue myös: Taide-aarteiden täyttämästä Lastenlinnasta hierotaan kauppoja nyt tosissaan

Lue myös: Ilkivalta uhkaa tyhjää Lastenlinnaa – poliisi alkoi harjoitella suojellun rakennuksen käytävillä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 7. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.