Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria

Kuvituskuva Arkisto/Johanna Erjonsalo

Helsingin uima-allastilojen pintahygieniassa on paljastunut isoja puutteita. Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöterveysyksikkö selvitti vuosina 2017−2019 uima-allas- ja märkätilojen pintahygieniaa.

Tavoitteena oli selvittää Helsingissä sijaitsevien uima-allastilojen pintahygienian taso ja tutkia, mitä mikrobeja kohteiden pinnoilla esiintyy. Lisäksi pyrittiin löytämään allas- ja märkätilojen likaisimmat paikat.

Näytteitä otettiin 26 kohteesta, joista kymmenen oli uimahalleja, kymmenen kuntoutuslaitosten uima-allastiloja ja kuusi hotellien altaita. Näytteitä tutkittiin yhteensä 226. Näytteenoton yhteydessä kohteissa tehtiin kysely ja tarkastettiin tiloja.

Näytteitä otettiin pukutiloista, pesutiloista, saunoista ja allastiloista. Näytteistä analysoitiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, Pseudomonas aeruginosa -bakteeri, hiivat ja homeet.

Hygienia oli heikentynyt 59 prosentissa kaikista näytteistä. Erityisen huolestuttavaa oli, että noin kolmasosassa näytteistä kokonaisbakteerimäärät olivat suuria.

Hiivoja todettiin 21 prosentissa näytteistä ja hometta esiintyi viidessä prosentissa näytteistä. Esimerkiksi korva-, silmä- ja ihotulehduksia aiheuttavaa Pseudomonas aeruginosa -bakteeria todettiin kolmessa näytteessä kahdessa eri kohteessa.

Näytteiden perustella puhtaanapidon kannalta kriittisimmäksi pisteeksi todettiin pesutilojen lattiakaivojen ympäristöt. Lattiakaivon läheisyydestä otetuista näytteistä 75 prosenttia oli hygienialtaan heikkoja..

Pintahygieniatasoltaan huonoiksi luokiteltiin mukana olleista kohteista 62 prosenttia eli 16 kohdetta. Näissä kohteissa pintahygienia oli heikentynyt yli 50 prosentissa näytteistä tai niiden näytteistä löydettiin Pseudomonas aeruginosa- bakteeria.

Uimahalleissa ja asiakasmääriltään suurimmissa kohteissa pintahygienia vaikuttaisi projektin tulosten perustella olevan hieman paremmalla tasolla kuin pienemmissä kohteissa.

Pintojen huono hygienia voi aiheuttaa kävijöille haittoja ja tilannetta tulee parantaa. Toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi tiloihin, siivoussuunnitelmaan ja -käytäntöihin, siivouksen laadun varmistamiseen ja siivoojien osaamiseen. Selvityksessä mukana olleet kohteet ovatkin jo tehneet tai ovat suunnittelemassa toimia hygieniatason parantamiseksi.

Siistin näköinen ja hyväkuntoinenkin pinta voi olla hygieenisesti heikentynyt esimerkiksi näkymättömän ja vähitellen kerääntyvän biofilmin takia. Ympäristöpalvelut toteavat tiedotteessa, että tavoitteena on jatkossa laajentaa suunnitelmallinen ja säännöllinen pintahygienianäytteiden otto koskemaan kaikkia Helsingin uima-allaskohteita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut