Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa

Opiskelu: Helsinkiläinen Joel Europaeus, 18, opiskeli lukiokurssit Luxemburgissa.

Joel Europaeus tähtää ammattijalkapalloilijaksi. Joel Europaeus
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Tänä vuonna kaksi helsinkiläistä nuorta painoi valkolakin päähänsä suorittamalla lukion loppuun Nettilukiossa. Nettilukiossa voi opiskella koko aikuislukion oppimäärän itsenäisesti missä päin maailmaa tahansa, kunhan verkkoyhteys tietokoneella toimii.

Näin teki helsinkiläinen Joel Europaeus, 18, joka opiskeli abivuotensa ulkomailta. Joel päätti muuttaa vanhempiensa luokse Luxemburgiin pelaamaan jalkapalloa pääsarjajoukkueeseen US Hostert-joukkueeseen, ja selvitti, että voisi suorittaa lukion loppuun mikkeliläisessä Nettilukiossa.

Hän sai hyväksiluettua aikaisemmat suoritetut kurssit, jonka jälkeen kaikki pakollinen olikin jo suoritettu, koska Nettilukiossa vaadittava kurssimäärä on pienempi.

– Pystyin ottamaan vain niitä kursseja, joita tarvitsin kirjoituksia varten, enempää en olisi kaivannutkaan, Joel iloitsee.

Nuori mies kävi kaksi vuotta Kauniaisissa Granin lukiota. Aluksi hänestä olikin outoa, ettei enää tarvinnut mennä kouluun ja toisaalta oli sääli, ettei nähnyt koulukavereita tauoilla ja ruokatunnilla.

– Alkuun oli totuttelemista, että jos en tee koulutehtäviä, kukaan ei tule sanomaan siitä mitään. Opiskelussa oli iso vastuu itsellä, Joel sanoo.

Yksinopiskelu sopii minulle hyvin.

Hän kuitenkin uskoo, että jo itsessään itsenäinen opiskelu opetti työelämää varten taitoja, joita tavallisessa lukiossa ei olisi päässyt oppimaan.

– Huomasin myös jälkeenpäin, että yksinopiskelu sopii minulle hyvin. On varmasti sellaisia, jotka tykkäävät esimerkiksi ryhmätöistä, mutta itseä ei haitannut, Joel sanoo.

Joel aikataulutti päivänsä niin, että parhaimmillaan opiskeli aamulla kaksi tuntia, treenasi jalkapalloa ja lounasti, jonka jälkeen taas opiskeli kaksi tuntia. Monesti myös kaksi tuntia päivässä riitti, ja aikaa jalkapallolle jäi enemmän.

Nettilukiossa yhteisöllisyys jää vähäiseksi, eikä vertaistukea saa. Myös perinteiset lukioriennot, penkkarit ja abiristeily jäivät välistä, mutta sekään ei Joelia haittaa.

Joel uskoo, että Nettilukion ansiosta hänellä oli paremmat mahdollisuudet kirjoituksissa, koska oli voinut keskittyä vain tarpeellisiin kursseihin.

Joel saapui Luxemburgista Suomeen kirjoituksiin, mutta ei voinut enää koronan vuoksi palata.

– Minulla oli joka tapauksessa kesällä muutto Suomeen. Pyrin jalkapalloammattilaiseksi lähivuosina ja Suomessa olisi tarkoitus pelata Ykköstä ensi kaudella.

Joel aloitti kuukausi sitten Jyväskylän avoimessa yliopistossa liiketoiminnan perusopinnot.

– Yrittäjyys kiinnostaa. Avoimessa yliopistossa lähes kaikki ovat etäopintoja.

Koronan vuoksi ylioppilasjuhlat järjestetään virtuaalisesti videopuhelulla. Näin Luxemburgissa olevat vanhemmatkin pääsevät osallistumaan juhliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.