Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa

Opiskelu: Helsinkiläinen Joel Europaeus, 18, opiskeli lukiokurssit Luxemburgissa.

Joel Europaeus tähtää ammattijalkapalloilijaksi. Joel Europaeus
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Tänä vuonna kaksi helsinkiläistä nuorta painoi valkolakin päähänsä suorittamalla lukion loppuun Nettilukiossa. Nettilukiossa voi opiskella koko aikuislukion oppimäärän itsenäisesti missä päin maailmaa tahansa, kunhan verkkoyhteys tietokoneella toimii.

Näin teki helsinkiläinen Joel Europaeus, 18, joka opiskeli abivuotensa ulkomailta. Joel päätti muuttaa vanhempiensa luokse Luxemburgiin pelaamaan jalkapalloa pääsarjajoukkueeseen US Hostert-joukkueeseen, ja selvitti, että voisi suorittaa lukion loppuun mikkeliläisessä Nettilukiossa.

Hän sai hyväksiluettua aikaisemmat suoritetut kurssit, jonka jälkeen kaikki pakollinen olikin jo suoritettu, koska Nettilukiossa vaadittava kurssimäärä on pienempi.

– Pystyin ottamaan vain niitä kursseja, joita tarvitsin kirjoituksia varten, enempää en olisi kaivannutkaan, Joel iloitsee.

Nuori mies kävi kaksi vuotta Kauniaisissa Granin lukiota. Aluksi hänestä olikin outoa, ettei enää tarvinnut mennä kouluun ja toisaalta oli sääli, ettei nähnyt koulukavereita tauoilla ja ruokatunnilla.

– Alkuun oli totuttelemista, että jos en tee koulutehtäviä, kukaan ei tule sanomaan siitä mitään. Opiskelussa oli iso vastuu itsellä, Joel sanoo.

Yksinopiskelu sopii minulle hyvin.

Hän kuitenkin uskoo, että jo itsessään itsenäinen opiskelu opetti työelämää varten taitoja, joita tavallisessa lukiossa ei olisi päässyt oppimaan.

– Huomasin myös jälkeenpäin, että yksinopiskelu sopii minulle hyvin. On varmasti sellaisia, jotka tykkäävät esimerkiksi ryhmätöistä, mutta itseä ei haitannut, Joel sanoo.

Joel aikataulutti päivänsä niin, että parhaimmillaan opiskeli aamulla kaksi tuntia, treenasi jalkapalloa ja lounasti, jonka jälkeen taas opiskeli kaksi tuntia. Monesti myös kaksi tuntia päivässä riitti, ja aikaa jalkapallolle jäi enemmän.

Nettilukiossa yhteisöllisyys jää vähäiseksi, eikä vertaistukea saa. Myös perinteiset lukioriennot, penkkarit ja abiristeily jäivät välistä, mutta sekään ei Joelia haittaa.

Joel uskoo, että Nettilukion ansiosta hänellä oli paremmat mahdollisuudet kirjoituksissa, koska oli voinut keskittyä vain tarpeellisiin kursseihin.

Joel saapui Luxemburgista Suomeen kirjoituksiin, mutta ei voinut enää koronan vuoksi palata.

– Minulla oli joka tapauksessa kesällä muutto Suomeen. Pyrin jalkapalloammattilaiseksi lähivuosina ja Suomessa olisi tarkoitus pelata Ykköstä ensi kaudella.

Joel aloitti kuukausi sitten Jyväskylän avoimessa yliopistossa liiketoiminnan perusopinnot.

– Yrittäjyys kiinnostaa. Avoimessa yliopistossa lähes kaikki ovat etäopintoja.

Koronan vuoksi ylioppilasjuhlat järjestetään virtuaalisesti videopuhelulla. Näin Luxemburgissa olevat vanhemmatkin pääsevät osallistumaan juhliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 4. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 12. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi
 13. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 14. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 15. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.