Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta

Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttö on kaksinkertaistunut 10 vuodessa. Tyttöjen osuus on lisääntynyt nopeasti.

Lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri Eveliina Varimo Husin lastenpsykiatriasta selvitti tutkimuksessaan, että 13–17-vuotiaiden ikäryhmässä ensiostajien määrä on suurentunut.

Vuonna 2011 tapahtui huomattava käänne, jolloin tyttöjen määrä psykoosilääkkeiden ensiostajina ohitti pojat. Samana vuonna ketiapiinista tuli risperidonia yleisempi ensiostajien psykoosilääke.

Lue myös: Skitsofreniaan löytyi pillereitä tehokkaampi lääke

– Ketiapiinia käytetään esimerkiksi tarvittaessa lyhytaikaisesti ahdistuneisuuteen ja unettomuuteen, kun taas risperdionia käytetään pidempiä jaksoja esimerkiksi autismikirjon häiriöön liittyvään aggressiivisuuden ja vakavien käytöshäiriöiden hoitoon, Varimo selittää tiedotteessa.

– Lapset ja nuoret saattavat hakeutua päivystykseen esimerkiksi aggressiivisuuden, ahdistuneisuuden tai unettomuuden takia. Psykoosilääkkeistä voidaan saada apua näihin tilanteisiin osana muuta psykiatrista hoitoa, Varimo sanoo.

Kuitenkaan Varimon luettelemien häiriöiden hoidossa psykoosilääkkeistä on melko vähän tutkimusnäyttöä, mutta kliinistä käyttökokemusta niistä on kertynyt.

Lue myös: Jopa puolet Alzheimerin tautia sairastavista käyttää psyykenlääkettä

Hyötyjen ohella psykoosilääkkeisiin liittyy huomattavia haittavaikutuksia kuten painon nousua, metabolisia haittavaikutuksia ja päiväaikaista uneliaisuutta.

– Lääkityksen kestoa sekä hyötyjen ja haittojen suhdetta on seurattava. Lisäksi on aina varmistettava, että ne ovat vain osa lapsen tai nuoren muuta hoitoa, Varimo korostaa.

Psykoosilääkkeiden ensiostajista 32 prosentille oli myönnetty vammaistuki, joka kertoo heidän vaikeammasta psykiatrisesta häiriöstä tai sairaudesta.

Lue myös: Huippuprofessori kieltäisi lähes kaikki psyykenlääkkeet – HS: "Menkää vaikka terapiaan"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut