Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"

Uimarannat: Arvio tupakointipaikkojen hinnasta on tuplaantunut.

Espoossa on tänä kesänä uimavalvontaa seitsemällä rannalla. Arkistokuva. Arkisto/Marika Hiltunen
Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Osalle Espoon uimarannoista suunnitellut tupakointipaikat eivät ole käytössä vielä maanantaina, kun uimavalvonta rannoilla alkaa.

Tupakointipaikkoja on tulossa Espoon valvotuille uimarannoille, joita ovat Haukilahden, Westendin, Matinkylän, Kivenlahden, Klobbenin, Hanikan ja Oittaan uimarannat. Tupakointipaikat voidaan saada mahdollisesti käyttöön juhannukseen mennessä, arvioi liikuntapäällikkö Tapio Taskinen Espoon kaupungilta.

Ensimmäisenä ja kenties jo hieman ennen juhannusta tupakkapaikat voisivat Taskisen mukaan tulla käyttöön isommilla uimarannoilla Oittaalla, Matinkylässä ja Haukilahdessa.

Lue myös: Esitys: Sakkorangaistus leikkipuistoissa ja rannalla tupakoitseville – IS: "Jokainen, joka jättää tumpin maahan, on edesvastuuton"

Tupakkapaikoille on Taskisen mukaan katsottu uimarannoilta paikkoja, joissa ne eivät olisi liian kaukana rannasta eivätkä toisaalta liian lähellä muita aktiviteetteja, kuten vaikkapa leikkipaikkaa tai rantalentopallokenttää.

Tupakointipaikat on alkuvuoden suunnitelmista poiketen tarkoitus varustaa tuhkakupin ja tupakointipaikan osoittavan merkin lisäksi myös katoksella.

Katoksella varustetut tupakointipaikat maksavat Taskisen mukaan arviolta noin 20 000 euroa, mikä on tuplasti enemmän kuin paikkojen hinnaksi aiemmin arvioitiin.

– Todettiin, että paikoista kannattaa tehdä kestävät ja hyvät, jos halutaan ihmisten käyttävän niitä, Taskinen sanoo.

Toisaalta mahdollisesta ilkivallasta syntyvät korjauskulut voivat Taskisen mukaan jäädä pienemmiksi, kun paikoilla on järeämmät katokset pelkkien tuhkakuppien sijasta.

– Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon helpommin, Taskinen sanoo.

Uimarannoille tulevien tupakointipaikkojen taustalla on SDP:n espoolaisen kaupunginvaltuutetun Markku Sistosen ja 60 muun valtuutetun kannattama valtuustoaloite siitä, että tupakointi yleisillä uimarannoilla kiellettäisiin.

Sitova tupakointikielto uimarannoilla ei kuitenkaan ollut kaupungin viranhaltijoiden mukaan mahdollinen, vaan se törmäsi perustuslakiin.

Aloitetta tammikuussa käsitellyt kaupunginvaltuusto toivoi kuitenkin, että Espoon uimarannoille asetettaisiin suositus tupakoimattomuudesta Oittaan tapaan ja että selvitettäisiin mahdollisuus käytettävissä olevan budjetin puitteissa perustaa erityiset tupakointialueet ainakin osalle uimarannoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut