Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin rahanpesutuomio on koventunut Helsingin hovioikeudessa. Adhamin tuomio on nyt vuosi ja 10 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Tuomio nousi, koska hovioikeus katsoi Adhamin syyllistyneen törkeään rahanpesuun, minkä syytteen käräjäoikeus oli hylännyt.

Käräjäoikeus katsoi Adhamin syyllistyneen rahankeräysrikokseen, kirjanpitorikokseen, rekisterimerkintärikokseen ja 13 väärennykseen. Käräjäoikeuden tuomio oli 10 kuukautta ehdotonta vankeutta eli lelusalakuljettajan tuomio piteni nyt vuodella.

Lue lisää: Lelusalakuljettaja Rami Adhamille ehdotonta vankeutta

Katso video: Rami Adham asteli oikeuteen – syyttäjä vaatii vankeutta 300 000 euron sotkussa

Tuomio tuli Suomi–Syyria-yhteisö ry:n (SSY) toimintaan liittyvistä rikoksista vuosilta 2014–2016.

Adham on käräjäoikeuden mukaan ostanut SSY:n rahankeräyksellä saamilla varoilla siirtolapuutarhamökin ja tallettanut rahoja myös henkilökohtaiselle pankkitililleen Turkissa. Hän on myös antanut yleisölle totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja rahankeräyksellä saatujen varojen käytöstä. Tältä osin hovioikeus ei muuttanut päätöstä, josta Adham oli valittanut.

Lue lisää: Lelusalakuljettaja Rami Adham kiistää väitteet laittomista keräyksistä – "Lukio nousee jo Syyriaan"

Käräjäoikeuden päätöksestä oli valittanut myös syyttäjä. Hovioikeus kallistui syyttäjän kannalle katsoessaan, että keräysvarojen käyttö oman siirtolapuutarhamökin ostamiseen ja niiden siirtäminen omalle tilille täyttivät törkeän rahanpesun tunnusmerkit.

Hovioikeuden mukaan rahankeräysrikos muodosti tekokokonaisuuden olennaisimman ja moitittavimman osan, mutta Adhamia ei erikseen tuomittu siitä, koska hänet tuomittiin vakavammasta rikoksesta eli törkeästä petoksesta, josta rangaistuskin on kovempi. Käräjäoikeus tuomitsi Adhamin rahankeräysrikoksesta, koska keräykseen ei ollut lupaa.

Lue lisää: Syyrian lelusalakuljettajan yhteisöä epäillään rahankeräysrikoksesta – "Sijoitti rahoja puutarhamökkiin"

Suomeen muuttanut Rami Adham nousi julkisuuteen hyväntekeväisyystyöstään syyrialaisten lasten auttajana.

Lelusalakuljettajaksi miestä alettiin kutsua sen jälkeen, kun tämä alkoi toimittaa Syyrian Aleppoon lapsille muun muassa leluja.

Suomessa Adham toimi Suomi–Syyria-yhteisössä ja keräsi järjestölle rahaa. Hän oli yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja vuosina 2014–2016.

Lue lisää: K&k: Aktivisti paljasti lelusalakuljettaja Rami Adhamin toiminnan – sai nyt itse rikossyytteen