Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää

Laura Gustafsson ja Terike Haapoja tutkivat Helsingin taidemuseon näyttelyssä toisenlaisia tapoja ajatella ihmistä. Matti Pyykkö
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsingin taidemuseo avaa ensi tiistaina näyttelyn, jossa kaksi taiteilijaa etsii kokonaan uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä.

Museum of Becoming-näyttelyn takana ovat kirjailija-dramaturgi Laura Gustafsson ja kuvataitelija Terike Haapoja. Näyttely on osa tulevaa Helsinki Biennaalin ohjelmistoa.

Taiteilijakaksikko on tutkinut jo vuodesta 2012 alkaen historiaa ja yhteiskuntaa ei-ihmiskeskeisyyden näkökulmasta.

Gustafsson ja Haapoja ovat purkaneet muun muassa ihmisen ja eläimen käsitteitä sekä niiden kytkeytymistä rodullistamiseen, seksismiin ja muihin yhteiskunnallisen ulossulkemisen mekanismeihin.

Museum of Becoming on kolmen teoksen kokonaisuus, jossa etsitään uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta omaan yhteisöönsä, ympäristöön ja toisiin lajeihin.

Näyttelyssä on esillä uusi Becoming-videoteos, joka kutsuu luomaan vaihtoehtoja patriarkaaliselle, heteroseksistiselle, Eurooppa-keskeiselle ja valkoiselle ihmiskuvalle.

Teos perustuu haastatteluihin, joissa pohditaan millaisia kehkeytymässä olevia ihmisyyden ja olemisen muotoja tulisi vaalia, jotta ne voisivat luoda kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta.

Haastateltavat ovat aktivisteja, ajattelijoita, taiteilijoita, hoivaajia ja lapsia, joiden elämä tai työ koskettaa jotakin nupullaan olevaa.

He pyrkivät toiminnallaan rakentamaan tasa-arvoisempaa ja moninaisempaa yhteiskuntaa.

Yksi näyttelyn installaatioista on Epäihmisyyden museo, joka tuo esiin se, kuinka rajan piirtäminen ihmisyyden ja ei-ihmisyyden välille on mahdollistanut toisten lajien, luonnonvarojen sekä tiettyjen ihmisryhmien laajamittaisen hyväksikäytön.

Ihonväriin, etniseen alkuperään, sukupuoleen ja yhteiskunnalliseen asemaan kytkeytyvä ihmisyyden epääminen on kautta aikojen mahdollistanut äärimmäisiä sorron muotoja. Samalla luonnon ja muiden lajien sorto on oikeutettu niiden ei-ihmisyydellä.

Epäihmisyyden museo on voittanut mediataiteen valtionpalkinnon vuonna 2016 ja se on taidemuseon kokoelmateos.

Jäämistö-kokonaisuutta varten Gustafsson ja Haapoja ovat valikoineet taideteoksia ja muita esineitä sekä taidemuseon että Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Valinnat näyttävät ihmisen hahmon hauraana ja määrittelemättömänä maisemassa, jota hallitsevat ihmistä suuremmat, historian, luonnon ja ajan voimat. Näyttely on on avoinna ensi tammikuuhun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut