Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"

Korona: Roskien siivoaminen on pois muista vihertöistä.

Pyöräilijä katselee pitkään nurmikkoa ajaessaan Herttoniemen Laivalahdenkatua. Nurmikolla lojuu kaupan valmisruokien pakkauksia. Jotkut ovat ruokailleet nurmikolla ja jättäneet ruokapakkaukset niille sijoilleen, vaikka parinkymmenen metrin säteellä on kaksi roskakoria.

Paikan ohi porhaltaa myös opettaja Sanna Järveläinen, joka on matkalla töihin Porolahden peruskouluun.

– Olen kyllä huomannut tässä roskia. Minusta tuo Mäkki on pitänyt tätä aluetta aika roskaisena, hän sanoo ja viittoo lähellä olevaan McDonald’s -ravintolaan.

Tällä kertaa roskat ovat kuitenkin peräisin ruokakaupan hyllyltä.

Järveläisen luokka on lähdössä retkelle, johon otetaan eväät mukaan. Järveläinen kertoo opettavansa oppilailleen, että kaikki roskat tuodaan aina takaisin koululle.

Koronakevään arvioidaan lisänneen puistojen roskaisuutta, koska ravintolat myyvät vain take away -ruokaa.

Staran vastaava piiripuutarhuri Pia Huopalainen kertoo, että puistojen roskaisuus on lisääntynyt.

– Juuri tänä aamuna oli työntekijöiden kanssa puhetta, että kun eilen oli kaunis päivä, niin tänään menee todella kauan puhtaanapidossa. Puistoissa on todella paljon roskaa.

Stara on Helsingin kaupungin liikelaitos, joka tuottaa muun muassa kaupunkiympäristön hoidon palveluja.

Huopalaisen mukaan roskaa on erityisesti sellaisissa paikoissa, joiden lähellä on pikaruokaravintoloita.

– Ihmiset menevät puistoon syömään ja jättävät jälkeensä erilaisia kääreitä ja koteloita, jotka houkuttelevat paikalle lintuja ja rottia.

Lue myös: "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä

Roskien siivoaminen on pois muista vihertöistä, kuten kitkemisestä ja nurmikon leikkaamisesta. Siksi vastaava piiripuutarhuri toivoo, että ihmiset veisivät roskat roskiin ja litistäisivät pakkaukset niin, että ne eivät täyttäisi roska-astioita heti.

– Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä. Ei se kauhean palkitsevaa ole. Meidän puutarhurit ja puistotyöntekijät keskittyisivät mieluummin vihertöihin.

– Nautitaan viheralueista ja pidetään puistot siistinä. Se lisää viihtyisyyttä. Omien jälkien siivoaminen estää myös sen, etteivät muoviroskat kulkeudu mereen.

Roskaaminen turhauttaa myös ravintoloita.

– Sehän on todella kurjaa, McDonald’s Suomen viestintäjohtaja Heli Ryhänen toteaa.

– Me varmaan tarvitsisimme täällä Suomessa jonkinlaista asennekasvatusta. Sen pitäisi lähteä jo ihan lapsesta saakka. Roskat kuuluvat roskikseen. En tiedä, mistä tällainen ilmiö johtuu. Se tuntuu todella ihmeelliseltä. Meillä on kuitenkin sen verran roskiksia, ja ainahan roskat voi viedä mukanaan, Ryhänen pohtii.

Ryhänen kertoo, että McDonald’s on lisännyt roskakorien määrää.

– Useassa ravintolassa viimeinen roskakori on aivan ulosajon kohdalla. Roskakorit ovat niin korkeita, ettei tarvitse edes autosta nousta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut