Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Korona: Herttoniemen uusi kirjasto avasi ovensa toukokuun puolivälissä, mutta iso osa palveluista tulee käyttöön vasta maanantaina.

Herttoniemen uuden kirjaston lastentila Satukattila avautuu maanantaina. Tilan idea on peräisin Kirsi Kunnaksen runosta Kattila ja perunat. Kirjastonjohtaja Anne Mankki sieppasi yhden perunan syliin. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Helsingin kirjastot avaavat palveluitaan vähitellen.

Herttoniemen uusi kirjasto avasi ovensa toukokuun puolivälissä, mutta iso osa kirjaston palveluista tulee käyttöön vasta ensi maanantaina.

Suurin muutos on se, että kirjastossa saa jälleen viettää aikaa.

– On näkynyt kaihoisia katseita, että kunpa tänne saisi jäädä. Maanantaina se on mahdollista, Herttoniemen kirjaston johtaja Anne Mankki sanoo.

Samalla asiakkaiden käyttöön tulee tietokoneita, hiljainen tila ja lastentila Satukattila. Tapahtumia kirjastossa ei kuitenkaan vielä järjestetä.

Hertsin nuorisotila avautuu lähiaikoina. Kirjasto ja nuorisotila toimivat Herttoniemessä ensimmäistä kertaa täysin samassa tilassa.

Kirjastossa on Mankin mukaan turvallista käydä.

– Kyllä minä sanoisin, että kirjastossa on yhtä turvallista käydä kuin muissakin julkisissa tiloissa.

Mankki kehottaa kävijöitä pitämään turvaväliä ja huolehtimaan käsi- ja yskimishygieniasta.

– Nämä perussäännöt täytyy huomioida. Ainakin ensimmäisten viikkojen aikana on huomannut, että ihmiset noudattavat niitä todella hyvin.

Herttoniemen kirjastossa henkilökunnan ja asiakkaiden välille on asennettu pleksit ja asiakkaille on tarjolla käsidesiä. Näppäimistön puhdistukseen on puhdistusainetta ja -liinoja.

Koronavirus sotki Herttoniemen uuden kirjaston avajaiset. Uusi kirjasto piti avata 19. maaliskuuta, mutta samalla viikolla hallitus päätti sulkea kaikki kirjastot 18. maaliskuuta alkaen.

– Olihan se aikamoinen yllätys, kun kirjasto ja nuorisotoimi olivat yhdessä valmistelleet isot avajaiset ja mietittiin, kuinka kaikki ihmiset mahtuvat tänne, Mankki sanoo.

Kirjastojen sulkeminen oli kuitenkin hänen mielestään hyvä päätös.

– Turvallisuus piti asettaa edelle.

Kirjaston henkilökunta oli kiinniolon ajan töissä. Mankki kertoo, että henkilökunta teki rästiin jääneitä töitä ja viimeisteli uutta kirjastoa avauskuntoon. Osa siirtyi töihin Helsinki-apuun, joka auttaa ikääntyneitä helsinkiläisiä.

Paljon työtä oli myös omatoimikäytön valmistelussa. Herttoniemen kirjasto on Helsingin kirjastoista ensimmäinen, johon tulee omatoimikäyttö. Asiakkaat pääsevät kirjastoon kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Lue myös: Kirjastojen sähköistä aineistoa lainattu jopa 90% enemmän, e-kirjoja jonotetaan – poistokirjojen kassijakelulle tuli äkkilopetus

Mankki pitää mahdollisena, että koronakevät muuttaa kirjastoja pysyvästi.

– Asiakkaat ovat alkaneet käyttää entistä enemmän kirjaston e-aineistoja, kun kirjastoon ei ole päässyt. Se voi olla trendi, joka jatkuu.

E-kirjastossa on tarjolla kirjoja, äänikirjoja, lehtiä, musiikkia ja verkkokursseja. Niitä voi käyttää omalla tietokoneella.

Kirjaston henkilökunta on lisännyt videopalavereita. Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kirjastoja johtava Mankki uskoo, että videopalaverista tulee kirjastossa uusi käytäntö.

– Kun olemme kolmoiskirjasto, tulemme varmasti pitämään entistä enemmän videopalavereita.

Lue myös: Helsingin ensimmäinen ostarikirjasto avautuu tänä vuonna

Kirjasto ja nuorisotila on yhdistetty Herttoniemessä samaan tilaan. Säilyykö kirjastossa rauha?

Anne Mankki uskoo, että yhteiset tilat hyödyttävät molempia, kun kumpikin voi hyödyntää toistensa tiloja. Yksi hyöty on se, että kirjasto tulee nuorille tutuksi, kun nuoret kulkevat tilan läpi.

Voivatko nuoret aiheuttaa kirjastossa häiriötä? Mankki toteaa, että eivät sen enempää kuin muutkaan. Tarkoituksena ei olekaan, että kirjastosta tulisi täysin hiljainen tila. Hän uskoo, että mahdolliset ongelmat ratkeavat puhumalla.

Kirjastonhoitajien suositukset

Lukemista poikkeusoloihin

Mitä lukemista Herttoniemen kirjaston kirjastonhoitajat suosittelevat poikkeusoloihin?

Kirjastonhoitaja Atte Aholainen ehdottaa Stephen Kingin Tukikohtaa. Postapokalyptistä kauhufantasiaa edustavassa romaanissa superinfluenssavirus karkaa käsistä ja tappaa valtaosan maailman väestöstä.

Kirjastonhoitaja Johanna Juvonen suosittelee pakoa toiseen paikkaan ja aikaan. Katja Ketun romaani Rose on poissa sijoittuu intiaanireservaattiin ja kertoo rakkaudesta ja omien juurien etsimisestä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut