SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"

Rakentaminen: Pirkkolan hallihankkeesta kehkeytyi kova vääntö. Hallihankkeen vetäjä Kirsi Eräkangas on ihmeissään yllätyskäänteestä.

Aktiivit aikovat etsiä keinoja, joilla metsän kaataminen voidaan vielä estää. Kuva on viimeviikkoisesta mielenosoituksesta. Liisa Lohtander
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Viimeviikkoinen Pirkkolan liikuntahallin käsittely kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa näyttäytyi sosiaalidemokraattien silmin erikoisena politikointina. Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) kritisoi voimakkaasti vihreiden takinkääntöä (HU 23.5.).

Puolueessa uskotaan, että SDP:n gallup-nousu pelottaa vihreitä, ja tempauksella kalasteltiin lisäpisteitä kevään vaaleja ajatellen.

Lue myös: Pirkkolan hallihanke kuumensi sekä asukkaiden että poliitikkojen tunteet – Apulaispormestari Nasima Razmyar tuohtui vihreiden takinkäännöstä

Vuonna 2018 kaupunginhallituksessa äänestettiin Pirkkolan hallihankkeen palauttamisesta uuteen valmisteluun, jotta uutta sijaintia voitaisiin etsiä, mutta vihreät ja vasemmistoliitto hävisivät. Sen jälkeen asiaa on ajettu yksimielisesti eteenpäin.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 19. toukokuuta Pirkkolan hallihankkeen palauttamisesta valmisteluun ehdotti Sami Muttilainen (vas.) ja sen puolesta äänesti Pauliina Saares (vihr.) Jussi Chydenius (vihr.).

– Jälkiviisaana olisi kannattanut taistella sitä vastaan välivaiheissakin, vaikka ne taistelut oltaisiin hävitty, Chydenius myöntää.

Vihreät lähtivät kannattamaan vasemmistoliiton ehdotusta kaupunkilaisten mielenosoituksen johdosta. Chydeniuksen mukaan ilman sitä asia olisi saattanut jäädä heiltä huomaamatta. Hänen mukaansa kuitenkin olennaisin syy äänestyskäyttäytymiseen oli hallin alle jäävä metsä.

– Asiaa ei esitelty meille Keskuspuistoon, vaan Pirkkolan liikuntapuistoon tulevana liikuntarakennushankkeena, joka on kaavan mukainen. Minäkin kävin paikan päällä ja vakuutuin siitä, että metsä pitäisi todellakin yrittää pelastaa, Chydenius sanoo.

Pirkkolan liikuntahallihankkeen vetäjän Kirsi Eräkankaan mielestä vihreiden ja vasemmistoliiton takin kääntö viime metreillä on erikoista. Hän on myös yllättynyt, että asukkaat ovat vastustaneet hallihanketta voimakkaasti loppusuoralla.

– On murheellista, kun päätösprosessien puitteissa olisi voinut tuoda mielipiteensä esiin monessa kohdassa, eikä siinä vaiheessa, kun ollaan niin sanotusti laittamassa lapiota maahan, Eräkangas harmittelee.

Hän ei omien sanojensa mukaan ole ollut tietoinen asukkaiden kannanotoista aiemmissa päätöksenteon vaiheissa.

Keskuspuistoryhmä on jo ennen hallihankkeen tonttivarauspäätöstä kirjelmöinyt, että hallille etsittäisiin vaihtoehtoinen paikka. Lautakunnassa ja lupajaostossa kukaan ei esittänyt vaihtoehtojen selvittämistä.

Vaikka peli oli lautakunnassa selvä, aktiivit eivät ole vielä luovuttaneet. Pro Luonto ry on hakenut toimenpidekieltoa Uudenmaan ely-keskukselta Pirkkolaan.

Lue myös: Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta

Pirkkolan liikuntahallihankkeen käynnisti Lattia Liikkujille ry, jossa jäseninä on liikkuvien lasten vanhempia. He halusivat tehdä jotakin jatkuvalle salipulalle. Etenkin voimistelijoille ei löydy riittävästi vaadittavan korkeita tiloja harjoitteluun.

Pirkkola valikoitui hallin sijainniksi, koska siellä oli valmiina asemakaavaan merkitty urheiluhallin paikka.

– Onhan se vähän erikoinen ajatus, jos liikuntapuistoon ei voi liikuntahallia rakentaa. Jos ajatellaan alueen kokoa, tontin pinta-ala on noin tuhannesosa koko keskuspuistosta, Eräkangas sanoo.

Hän myös toteaa, että hanketta ei ole enää mahdollista siirtää, koska kaupunginlaina ja valtionapu on myönnetty nimenomaan tätä rakennusta varten, joka on suunniteltu uimahallin viereen.

– Mikäli hanke viivästyy, jää hankkeen kassasta puuttumaan noin miljoona euroa. Jos hanke kaatuu, menettävät helsinkiläiset noin kuuden miljoonan euron edestä resursseja liikuntaolosuhteiden parantamiseen ja tuhannet erityisesti lapset ja nuoret jäävät ilman kovasti kaivattuja, turvallisia harrastustiloja.

Hallin on suunniteltu aukeavan elokuussa 2021.

Lue myös: Helsinkiin suunnitellaan isoa monitoimihallia – voimistelijoiden hartaasti toivoma hanke nytkähti eteenpäin

Juttua korjattu 1.6. klo 10.05. Chydeniuksen etunimi on Jussi, ei Jukka, kuten jutussa aiemmin luki.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut