Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Ravintola: Venäläisen ravintolaklassikon Bellevuen tarina on nyt lopussa tai sitten ei.

Maailman vanhimpana venäläisenä ravintolana pidettyä Katajanokan Bellevue'ta ollaan myymässä. Kuka ostaisi paikan, joka sijaitsee Keskon entiseen pääkonttoriin tulevan hotellin vieressä?

Kenties joku raharikas.

Kaupunginosa ei ehkä ole kaikkien vilkkain – varsinkaan nyt kun Viking Linen laivat ovat ajaneet vain rahtia.

Bellevue on ollut kiinni puoli vuotta ja etsii uutta ravintoloitsijaa legendaarisen Ragni Rissasen jälkeen.

Vallankumous Neuvosto-Venäjällä tuhosi sikäläisen ravintolakulttuuriin, jonka edustaja tämä paikka aidoimmin oli. Helsingissä säilyi tsaarinaikainen ruokakulttuuri. Omistajia on ollut toki useita.

Blinit ja keitot olivat olleet liharuokien ohella Bellevuen kärkituotteita – unohtamatta sisustusta, johon kuuluu vaikka marsalkka Mannerheimin lempilevy ja ”grammari”, jolla sitä soitettiin.

Oli laitapuolen kulkijoita, jotka kävivät takaovella kysymässä ruokaa.

Uutta tietoa Bellevuen historiasta tihkuu edelleen. Sitä kerää ja kirjoittaa vuosina 1972–74 keittiön päällikkönä toiminut Mikko Savikko, joka päätoimitti ennen eläköitymistään The Baltic Guide -lehteä Tallinnassa.

Samaan aikaan Savikon kanssa keittiössä työskennellyt keittokirjailija Heikki ”Hese” Hyvärinen muistelee ravintolan omaperäistä roolia Hurstina ennen Hurstia:

– Katajanokalla oli laitapuolen kulkijoita, jotka kävivät takaovella kysymässä ruokaa. Sovittiin, että tulee vain yksi ja hänelle annettiin leipää, lihaa ja kaikkia sitä mitä oli jäämässä yli.

Historiaan uppoutuneen Savikon mukaan tarina ravintolan perustajasta onnahtelee pahasti. Reko Paulon (alunperin Grigori Pavlow) sellokilpailun isä tekikin jotain muuta, mitä kuviteltiin.

– Hänen Suomeen tulostaan ja ravintolatoiminnan aloittamisesta on olemassa erilaisia tarinoita.

Nykytiedon mukaan Grigori Pavlowin poika ei tullut Viaporiin asepalvelukseen, vaan tuli ”virolaisella perunalaivalla Helsinkiin ja jäi Suomeen”.

– Vuosi lienee ollut silloin 1912. Näin kertoo Vaba Eesti Sõna -lehti vuonna 1966. Pavlow työskenteli oman kertomuksensa mukaan venäläisten upseerien kokkina Suomenlinnassa seitsemän vuoden ajan, ja vasta vallankumouksen jälkeen perusti Bellevuen.

Savikko huomauttaa, Reko Paulo oli – paitsi kokki – myös jo nuoruudessaan taitava liikemies. Hän lainasi rahaa hyvällä korolla venäläisille upseereille.

Sittemmin hänen tililleen kertyi myös koko joukko talousrötöksiä ja tuomioita, kuten salakuljetettuun kaviaariin ryhtymisestä.

– Paulon asunnosta, ravintolasta ja kellareista löydettiin salakuljetetuiksi epäiltyjä naisten sukkia, savukkeita, sikareita, makeisia ja alkoholia. Pauloa on vuosina 1922 ja 1944 rangaistu säännöstelymääräysten rikkomisesta. Hän tietenkin kielsi harjoittaneensa laitonta kauppaa tai rikkoneensa anniskelumääräyksiä, Savikko kertoo tutkimuksistaan.

Tällä hetkellä Bellevuen huoneisto Rahapajankatu kolmessa odottaa ottajaansa.

Ravintolalla on ollut kaikki ruokaravintolan toiminnassa edellytettävät viranomaisluvat. Vanha, kulttuurihistoriallisesti arvokas esineistö on mahdollista liittää vuokraukseen tai haluttaessa ostaa. Tulevan ravintoloitsijan toivotaan harjoittavan ruokaravintolatoimintaa.

Tänä koronavuonna Paulon Säätiö, Juho Vainion säätiö ja Minervasäätiö sekä Lääketieteen säätiö jakoivat apurahoja 895 000 euroa, josta 450 000 on suunnattu lääketieteeseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut