Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"

Alppilassa asuva Sari, 44, koki iloisen yllätyksen maksaessaan asukaspysäköintiä toukokuussa. Vielä viime kesänä kaupunki laski, ettei Sarin vuoden 2019 Seat Ibizan oikeuta vähäpäästöisten autojen pysäköintialennukseen. Vanhasta muistista hän maksoi 346 euron maksun.

–  Maksamisen jälkeen päätin tarkastaa, kuinka lähellä alennusta autoni päästöarvot olivat. Huomasin, että kaupungin sivulle oli tullut myös toinen hiilidioksidipäästöarvo. Aiempaa NEDC-arvoa autoni ei alittanut, mutta WLTP-arvon kohdalla alennuskriteerit täyttyivät. Sivulla sanottiin, että vähintään toisen hiilidioksidipäästökriteerin tulee alittua.

Kuva: Milon, 24, "äkäinen" peräkärrysauna herättää melkoista huomiota Kalasatamassa – "Vaaran tuntua"

Sari soitti kaupungin asiakaspalveluun, jossa arvot tarkastettiin Trafin sivuilta rekisterinumeron perusteella. Selvisi, että Sari on oikeutettu 50 prosentin alennukseen asukaspysäköinnissä.

– Minulta pyydettiin tilinumero 173 euron takaisinmaksua varten.

Seuraavalla viikolla tapahtui kuitenkin yllättävä käänne.

– Sain kaupungilta sähköpostin, jossa kerrottiin ettei autoni täyttäisikään kriteereitä. Syynä olivat NECD-päästöt, joiden kriteerit eivät täyttyneet. Vastasin, että kaupungin sivulla sanotaan selvästi, että vain toisen arvon tulee täyttyä. Kaupunki tarkasti asian uudelleen, myönsi virheensä ja palautti rahat.

"Ei nykyisellään ilahduta asukkaita, kuten torin pitäisi" – Töölöntorin uuden käytön suunnittelu etenee

Sarin mielestä vähäpäästöisyyden tarkastaminen on liian monimutkaista.

– Asukaspysäköinnistä vastaava asiakaspalvelijakaan ei ollut tilanteen tasalla. Hän ei aluksi tiennyt muutoksesta. Onneksi pyysin tarkastamaan asian uudelleen.

HS: Mikael Jungnerilta villi ehdotus asukaspysäköinnin hinnan nostamisesta 300 eurosta yli 600 euroon – vastineeksi HSL vuosilippu AB-vyöhykkeelle

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että vähäpäästöisyyden kriteerit päivitetään kahden vuoden välein. Viimeksi marraskuussa.

– Tässä on ilmeisesti käynyt meillä virhe ja asiakkaan auto olisi pitänyt huomata vaihtaa vähäpäästöiseksi tarjouslaskua muodostaessa meidän toimesta. Asiakkaalle olisi siis pitänyt alun perin mennä 173 euron lasku, sanoo tiimipäällikkö Rauno Lipsanen.

Rauno Lipsanen myöntää, että auton vähäpäästöisyyden tarkastaminen voi olla monimutkaista.

– Mutta meihin voi olla aina yhteydessä jos uskoo autonsa täyttävän vähäpäästöisyyskriteerit. Virheitä toki käy meilläkin. Pysäköintitunnuksia on yli 30 000 ja niitä operoidaan hyvin pitkälti manuaalisesti johtuen vanhasta taustajärjestelmästä, jolloin virheitä väistämättä tulee. Korjaamme kyllä virheemme mahdollisimman nopeasti.

Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille ajoneuvoille ja täyssähkökäyttöisille L-luokan ajoneuvoille 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista kadunvarsipaikoilla maksuvyöhykkeillä 1 ja 2. Lue lisää vähäpäästöisten autojen kriteereistä.

Nyt se tapahtui! Suositulle ilmaispysäköinnille stoppi Helsingissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut