Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän

Marian sairaala-alueen eteläosassa sijaitsevaa puista vuonna 1894 rakennettua kulkutautipaviljonkia on suunniteltu siirrettäväksi Itä-Pakilaan. Tommi Suvanto

Marian entisen sairaalan alueelle perustettu startup-keskittymä laajenee.

Kaupunkiympäristölautakunnan tiistaina käsittelemän kaavaratkaisun myötä kantakaupunkiin syntyy kaikilla kulkumuodoilla saavutettavissa oleva ja tiivis yritysalue.

Sairaala-alueen historia- ja kulttuuriympäristöarvot tulevat säilymään sen pohjoisosassa, jossa kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskanta suojellaan. Marian sairaala oli Helsingin ensimmäinen kunnallinen sairaala, joka aloitti toimintansa kulkutautisairaalana jo vuonna 1886.

Vuonna 2016 toimintansa aloittanut startup-keskittymä Maria 01 toimii tällä hetkellä alueen pohjoisosassa.

Alueen eteläosassa sijaitsevat kolme 1800-luvun lopun yksikerroksista vanhaa sairaalapaviljonkia juuri sillä paikalla, jonne kasvuyrityskampuksen täydennysrakentaminen tulee painottumaan. Uudisrakentamisen myötä alueen eteläosan luonne muuttuu.

Mechelininkadun ja Porkkalankadun kulmassa sijaitseva entinen kulkutautipaviljonkirakennus ja desinfiointivierasmaja aiotaan siirtää Itä-Pakilaan.

Rakennusten tulevaksi osoitteeksi esitetään Toivolanpuiston ja Mikkolantien välistä aluetta. Toivolanpuiston eteläpuolella Itä-Pakilassa on jo ennestään tyyliltään sopivaa vanhaa rakennuskantaa. Alueen pohjoisosassa sijaitsee myös Helsingin vanhimpiin rakennuksiin lukeutuva 1700-luvulla rakennettu Pakin talo pihapiireineen.

Mechelininkadun varressa oleva pieni obduktiorakennus siirretään alueen sisällä. Sen tuleva paikka on pohjoisempana, tulevan Lastenkodinkadun jatkeen sillan länsipuolella. Kaava mahdollistaa taloon tulevaisuudessa esimerkiksi kahvilatoiminnan.

Rakennusten uudelleen rakentaminen on mahdollinen aikaisintaan keväällä 2021, minkä jälkeen rakennukset on tavoitteena siirtää ja pystyttää kaupungin toimesta uudelle paikalleen ja myydä uusille omistajille viimeistelemättöminä.

– Kahden eteläosan hirsirunkoisen talon sijoituspaikaksi on valikoitunut Toivolan alue, joka tarjoaa vanhoille rakennuksille arvoisensa ympäristön. Rakennukset sijoitetaan kaupungin maalle olemassa olevia suojeltuja rakennuksia täydentämään ja ne tulevat asumiskäyttöön. Puurakennuksia on Helsingissä siirretty ennenkin. Esimerkiksi Kaisaniemenrannan kaksi puutaloa siirrettiin aikoinaan Uudenmaankadulta nykyiselle paikalleen kasvitieteellisen puutarhan yhteyteen, kertoo tiedotteessa Marian alueen kaavoituksesta vastaava arkkitehti Tommi Suvanto.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut