Pörröisiä palleroitaan suojelevista linnuista vaaraa Helsingissä – "Koirasvaris voi iskeä lakittomaan päähän verihaavan"

Lokinpoikanen. Marianne Saviaho

Lokinpoikaset ovat jälleen kuoriutuneet ja variksenpoikasia liikkuu maassa, tiedottaa Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Helsingin kerrostalojen katoilla pesii noin tuhat paria kalalokkeja sekä pienempiä määriä harmaa-, selkä- ja merilokkeja. Varis taas on Helsingissä yleinen etenkin puistoissa ja kerrostalopihoilla.

Poikastensa turvallisuudesta huolestuneista linnuista voi olla haittaa vaaraksi asti kaupungissa liikkuville ihmisille. Koirasvaris on ihmisille vaarallisempi kuin lokki. Varoiteltuaan aikansa se vie hyökkäyksen loppuun asti ja voi iskeä lakittomaan päähän verihaavan, sanotaan tiedotteessa. Haava vaatii terveyskeskuskäynnin, koska eläinten tekemät haavat on puhdistettava hyvin. Variksenpoikasten lentokyvyttömyysaika pesän ulkopuolella on kuitenkin yleensä vain pari päivää. Tilanne rauhoittuu, kun poikaset kykenevät nousemaan puuhun.

Lokinpoikaset alkavat liikkua lähiympäristössä jo parin päivän ikäisinä. Rauhallisissa oloissa ne voivat käyttää pesää nukkumapaikkana pitkäänkin ja pysytellä katolla lentokykyiseksi saakka. Varsinkin kalalokin poikasilla on kuitenkin niille itselleen vaarallinen ja ihmisten kannalta toisinaan harmillinen tapa hypätä tai pudota katolta katutasolle jo lentokyvyttöminä.

Poikuettaan puolustavat lokkiemot tekevät äänekkäitä valehyökkäyksiä ihmisten kimppuun. Jos poikaset ovat parkkeeranneet kulkuväylille, tästä syntyy hämminkiä ja joskus vaaratilanteita, kuvaillaan tiedotteessa. Koska kaikki lokkilajit ovat pesimäaikana rauhoitettuja, poikasia tai emoja ei saa vahingoittaa. Syöksyileviä lokkiemoja voi pitää loitommalla sateenvarjon avulla tai yksinkertaisesti nostamalla käden pään yläpuolelle.

Ongelmatilanteet lintujen kanssa laukeavat usein itsestään, kun emolinnut houkuttelevat poikasensa rauhallisempaan paikkaan. Tämä tapahtuu usein varhain aamulla, kun liikenne on vähäistä. Viranomaisten apu eläinten tai ihmisten pelastamisessa on varsin harvoin tarpeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut