Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"

Vaikka mikään oluttupa Zinnkeller ei olekaan, valikoimista löytyy laatuoluita, kuten Saksassakin hyvistä ruokapaikoista. Nina Wiegand esittelee müncheniläistä erikoisuutta. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Mikä on Stadin vanhin etninen? Vastaus löytyy lukemalla kellastuneita puhelinluetteloita ja Syö hyvin Helsingissä -oppaita.

Meritullinkadun Zinnkelleriä vanhempaa samassa omistuksessa sekä samalla liikeidealla ja -paikalla toiminutta etnistä ravintolaa ei ole.

Etninen saattaa tuntua kummalta, kun puhutaan saksalaisesta ravintolasta, mutta kas kun listan klassikot tulevat muun muassa Berliinistä, Schleswig Holsteinista, Hampurista, Ala-Saksista, Hessenistä, Thüringenistä, Baden Württenbergistä ja Schwarzwaldista.

”Sämpyläkorin antimet laardin kanssa sisältyvät hintaan”, kirjoitti vuoden 1985 opaskirja.

Se lista on kestänyt Kekkosen ajasta tähän päivään asti.

Syöminen on kulttuuria, keittiötyö taidetta ja juominen elämää, kuuluu talon motto. Baaritiskin yläpuolella ”Leben und leben lassen” – eli elää ja antaa elää on lämmittänyt niin lähikortteleiden asukkaita, työntekijöitä ja yliopistoväkeä kuin kauempaa tulleita saksalaisen ruokakulttuurin ystäviä.

Sitten tapahtui jotain:

Paikan perustanut Wolfgang Wiegand meni 2017 oppipojaksi eli keittiökölviksi Japaniin. Kun hän palasi, joku uumoili, muuttuuko Zinnkeller sushipaikaksi. Näin ei käynyt. Sen sijaan ravintola on ollut sangen suosituttu japanilaisten turistien parissa. Ja olisi edelleen ilman koronaa; satoja varauksia haihtui haikuina ilmaan.

Oppipojan koulimista oli myös yrityksen alkuvaihe sääntö-Suomessa, vaikka Wiegand oli kokenut alan ammattilainen ja työskennellyt Helsingin parhaissa hotelliravintoloissa.

– Vahvinta, mitä sai myydä, oli piimä, hän hörähtää.

Anniskeluluvat olivat piukassa vielä 1980-luvulla. Wiegand kirjoitti kirjeen Alkon johdolle. Naapurissa sijaitsevan alkoholiikkeen päällikkö sanoi: ”Et saa koskaan lupia”.

Sitten alkoi tapahtua. Neljässä viikossa tulivat B2-luvat, joilla sai silloin myydä Alkon pullottamia karahviviinejä ja A-olutta. Ei ollut tietoakaan ravintoloiden omista viineistä, joita Zinnkeller nyt hankkii Saksan kontakteillaan.

Nyt jopa punaviinit ovat saksalaisia.

Eräälle kanta-asiakkaalle on tiskin alla ei-saksalainen vaihtoehto. Toisaalta arvostettu suomalainen viinintuntija käy nimenomaan maistelemassa saksalaisia.

”Poika, sulla on puoli vuotta aikaa”, joku tokaisi avajaisten jälkeen. Usko saksalaisen ravintolan menestymiseen ei ollut vankka.

Helppo matka Saksaan, voisi olla uusi iskulause kun ravintolat saivat luvan avata kesäkuun alussa.

– Tätä ideaa toteuttivat poikaporukat, kun korona alkoi perua hiihtomatkoja Keski-Eurooppaan. Jotkut tulivat rinkat selässä hiihtovarusteissa korvatakseen Münchenin lennon, Wiegand kertoo.

Sitten korona pilasi parsaviikot.

Normaalivuonna Zinnkeller myy 600 kiloa parsaa. Aivan parsatta kruununhakalaiset eivät jääneet. Äitienpäivänä ja kahtena päivänä sen alla meni ulosmyyntiin 100 kiloa parsaa.

– Muutamat kävivät hakemassa kahteen kolmeen kertaan uudelleen, tytär, ravintolapäällikkö Nina Wiegand kertoo ja huoahtaa:

– Rankka viikonloppu. Sen jälkeen olin ihan poikki.

Parsa voi kuulostaa hienostelulta, mutta ravintolasta saa krouvimpaakin ruokaa, kuten hesseniläinen Schlachtplatte (pitäisi kai sanoa teurastajan lautanen), jossa on kahdeksaa lajia lihaa ja makkaraa sekä tietenkin hapankaalia. Ja pyydettäessä sitä laardia!

Zinnkeller täyttää tänä 40 vuotta parhaaseen martinhanhen aikaan 15. lokakuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.