Täydellinen parsa syntyy näppituntumalla

Valkoinen parsa on juuri tämän hetken huipputuote. Sesonkia riittää vielä. Nina myy, isä Wolfgang kuorii. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Harva ruokalaji on niin aito saksalainen kuin valkoinen parsa. Se on todella syvällä sikäläisessä ruokakulttuurissa – maan mullassa suorastaan. Sesonki alkaa kevääntulosta riippuen johonkin aikaan huhtikuussa ja päättyy juhannuksen tietämillä. Sitten se on ohi.

Zinnkellerin parsat tulevat Steinkrögers Hofin maatilalta läheltä Bielefeldiä (joka on jalkapallosta tuttu). Perheyritys tuottaa niitä kolmannessa polvessa.

Oikeat hetket mullitetun parsanvarren nostamiseen ovat tarkat. Se on suojeltu auringonvalolta.

Kolme päivää poimimisesta ne ovat lautasella Suomessa. Wolfgang Wiegand tietää sekä kuorimisen että keittämisen salat. Hänhän on – toki monen muun asian ohella – talon ykkösparsakokki.

Laite joka käy käsissä on ammattilaisen parsa…? Veitseltä se ei näytä, perunankuorimaveitsi se ei ole. Se on oma kapineensa, jolla näppärä mies saa parhaan jäljen sadasta kilosta muutamassa päivässä. Eikä liikaa hävikkiä!

Ja oikea keittoaika on:

– 6-7 minuuttia.

Näppituntuma on todellakin oikea sana kuvaamaan taitoa. Kannasta tunnistaa tuoreuden: sen väristä ja mehukkuudesta.

Hänen bravuurinsa on keitetty parsa käärittynä schwarzwaldinkinkkuun, hollandaisekastike ja gratinointi parmesanin kanssa. Tykö tulee pari uutta perunaa. Aivan niin kuin Saksassa.

Tämä ei tietenkään ole talon ainoa parsa-annos. Herkkua saa myös ilman lihaa, esimerkiksi kalalla, joka voi vaihdella vuodesta toiseen.

Sitten saakin aloittaa keskustelun kumpi ruokajuomaksi: olut vai viini.

Isäntä neuvoisi esimerkiksi viinitalo Ohnacker-Dössin rieslingiä Flörsheim-Dalsheimista. Vaikeita nimiä – nämä saksalaiset alkuperäistuotteet. Muutenhan saksa on selkeä ja looginen kieli. Viini hyvä.

Mutta kun talossa on myös oivia saksalaisia oluita, kuten müncheniläisen Augustinerin perinnepanimon Helles ja ehkä tulevaisuudessa myös Edelstoff, joka on vaalea sekin. Niitä tuo maahan pieni tamperelainen yritys. Kannattaa kysyä. Saatavuus on ollut vain parin paikan varassa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  2. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  3. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
  4. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  5. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  8. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
  9. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  10. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  11. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  12. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
  13. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
  14. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
  15. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  3. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  4. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  6. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  7. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  10. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  11. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  13. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  14. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  15. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.