Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi

Tilaihme: Korona ei syönyt pois tanskalaista voileipää. Yrittäjäpariskunta haluaisi kuitenkin myydä paikan.

Marja Lindgren on saanut paiskia töitä myös niinä päivinä, jolloin Suomen pienin ravintola on kiinni. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Mikä tilaihme: yksi tuoli sisällä, kaksi ulkona. Töölössä pikkukadulla sijaitseva Tanskalainen voileipä -ravintola on taatusti Suomen pienin. Koronarajoitukset veivät sisältä yhden paikan.

Alkuperäisillä resepteillä valmistettuja tanskalaisia leipiä eli smørrejä on tehty Cygnaeuksenkatu 5:ssä herkkusuiden iloksi jo vuodesta 1964.

Paikka on ollut koronan takia kiinni poikkeuksellisesti maanantaisin. Oven takaa kuuluu kuitenkin ääniä. Koputtelun jälkeen ovea raotetaan.

Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"

Marja Lindgren tekee keittiössä paikan kuuluisaa maksapaistejaa ja tilauksia, joita tulee tällaisenakin päivänä, vaikka auki ei olla.

Ohikulkijalla ei nyt tärppää. Saa vain hymyn ovelta. Ei leipiä.

Maksapasteijan lisäksi paikka on kuulu remouladekastikkeesta, alunperin ranskalaisesta kastikkeesta, josta on olemassa tuhansia versioita.

Kummankin resepti Tanskalaisessa voileivässä on salaisuus ja alkuperäinen. Niitä säilytettiin joskus jopa pankin kassaholvissa, ja toisesta on väitettävästi tarjottu miljoona.

Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"

Leipiä on yhteensä 30 erilaista: sillistä kanaan. Klassikkoja ovat tietenkin paahtopaistileivät ja ne maksapasteijaleivät, joita on seitsemän erilaista sorttia. Yksi on nimetty satusetä H.C. Andersenille.

Mitään muuta ruokaa ei saa. Ei pizzaa, ei purilaisia. Silti melkein kaikki on noutoruokaa.

Kanta-asiakkaat järkyttyivät kun Marja ja Aimo Lindgren kertoivat koronan kynnyksellä, että he aikovat myydä paikan.

– Myynnissä on edelleen. Minä haluaisin niin päästä eläkkeelle, Marja sanoo.

Hänen mukaan ostajia on. Kolme on kiinnostunut.

Mutta miten on korona vaikuttanut kiinnostukseen, Marja ei osaa sanoa.

Ainakin töitä riittää maanantain ylitöistä päätellen. Ulosmyynnin lisäksi Tanskalainen voileipä on nähty catering-roolissa muun muassa olutjuhlilla.

Takavuosina paikka oli ”kuiva”, mikä ihmetytti niitä, jotka tunsivat Tanskan lähinnä Carslbergista ja Tuborgista.

Nyt Töölön tilaihmeestä saa tanskalaisia oluita sekä kansallisjuomaa akvaviittia ja Gammel Danskia – katkeroa, jota pidetään mahalääkkeenä tai krapularyyppynä. Myynnissä on toki myös modernisti alkoholittomia oluita.

Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun

Kommentti

Vaali-illan voileipä ei unohdu

Tanskalainen Voileipä Oy on perustettu vuonna 1964. Vuosi on sama, kun allekirjoittanut oli kansakoulun toisella luokalla. Maantiedon tunnilla kuulin opettajalta ihmejutun. Katsellessamme Pohjoismaiden karttaa, hän kertoi, että tanskalaiset voileivät on katettu niin hyvin, ettei kukaan usko niitä voidellun margariinilla.

Parikymmentä vuotta myöhemmin tein töitä toimittajana ja toimitus oli viereisellä kadulla. Meillä oli hyvä pomo. Vaali-illan appeeksi hän tilasi monta laatikollista tanskalaisia voileipiä.

Kuka voitti vaalit, en muista yhtä hyvin kuin leivät.

Ps. Tanskan kansallispäivää vietetään 5. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.