Kävelykeskustan laajeneminen tulee Helsingissä pian uuteen käsittelyyn – aikaisemmat käänteet saivat päättäjissä aikaan ilmiriidan

Liikenne: Kävelykadut nostetaan Helsingissä pian uudelleen käsittelyyn.

Etu-Töölössä asuva Matti Sarkoja, 83, on autoton mies. Hän tekee lähes päivittäin kahvittelemaan tähtäävän kävelyretken Kauppatorille – usein pitkin Pohjoisesplanadia.

Katua on ehdotettu muutettavaksi kävelykaduksi.

– Kyllähän se minulle sopii, kun kuitenkin kuljen jalkaisin. Ei se minun elämääni juuri muuta, mutta kyllä ne kävelykadut varmaankin ovat mukavia. Autoja on Helsingissä muutenkin aika paljon, Sarkoja pohtii.

Ajatus Helsingin kävelykatuverkoston laajentamisesta ei ole viime syksyn poliittisen riitelyn jälkeen suinkaan hautautunut mihinkään, päinvastoin.

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan hanke on lähiaikoina tulossa kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Kävelykaduista ja niiden tulevaisuudesta käytiin viime syys–lokakuussa kiista, jossa vastakkain olivat kokoomus ja toisaalta vihreät ja demarit.

Pormestari Vapaavuoren hellimä ajatus keskustatunnelista, johon yhdistyisi kävelykaturatkaisu, sai aikaan viime syksynä riidan pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) sekä Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) ja kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin Nasima Razmyarin (sd.) välille.

Vapaavuori on käyttänyt keskustatunnelin ja kävelykeskustan laajentamisen osalta otto-oikeutta ja aikoo poikkeuksellisesti esitellä hankkeen kaupunginhallitukselle itse vielä tänä kesänä.

Vapaavuori ei kuitenkaan halua tässä vaiheessa kommentoida aikatauluun liittyviä asioita.

Laajimmasta tutkitusta tunnelivaihtoehdosta tehtiin syyskuussa yleissuunnitelma, joka tähtäsi rakentamispäätökseen.

Sosialidemokraatit ilmoittivatkin jo ennen käsittelyä, ettei puolue kannata tunnelia. Vihreät oli jo aiemmin kertonut vastustavansa tunnelia, mutta ei kuitenkaan kävelykatujen laajentamista.

Anni Sinnemäki näyttää vihreää valoa kävelykatujen lisäämiselle.

– Uudet viihtyisät ja keskustojen elinvoimaa lisäävät kävelyalueet ovat globaali trendi, ja niitä toteutetaan vauhdilla ympäri maailman, Sinnemäki kertoo Helsingin Uutisille.

– Viihtyisä, käveltävä keskusta on siksi entistäkin tärkeämpi tavoite Helsingille.

Hänen mukaansa Helsingissä kannattaa kehittää käveltäviä alueita monipuolisesti ja kunnianhimoisesti yhteistyössä yritysten kanssa – vieläpä varmasti laajemmin kuin pelkästään ydinkeskustassa.

– Helsingin pitää olla kaupunki, jossa ihmiset haluavat kävellä paikasta toiseen, jossa on helppo liikkua ja kukoistava liike-elämä.

– Käveltävyyden lisäksi viihtyisässä keskustassa on hyvä ilmanlaatu ja terveellistä ja mukavaa oleskella. Kevään koronakriisi ei ole ainakaan vähentänyt tarvetta sille että keskustassa pitää olla viihtyisiä tiloja – päinvastoin, Sinnemäki muistuttaa.

Nasima Razmyar suhtautuu kävelykeskustahankkeeseen vihreitä varovaisemmin.

– Odotan, että kaupunki lähtee edistämään hanketta lautakunnan linjausten mukaisesti. Keskustan alueen viihtyisyyden ja liikenneturvallisuuden lisääminen on tärkeää, Razmyar kertoo Helsingin Uutisille.

– Samaan aikaan on pystyttävä ratkaisemaan esimerkiksi satamien liikenteestä aiheutuvia ruuhkasumppuja.

Kävelykatuja jo 50 vuotta

Aleksanterinkatu oli ensimmäinen kokeilukatu

Arkkitehti Jorma Mänty esitteli suunnitelmansa Aleksanterinkadun muuttamisesta jalankulkukaduksi vuonna 1967.

Aleksanterinkadulla suoritettiin neljän kuukauden kävelykatukokeilu, joka alkoi 12. kesäkuuta 1970 Mannerheimintien ja Unioninkadun välisellä osuudella.

Kokeilua jatkettiin tammikuuhun 1971 Mannerheimintien ja Fabianinkadun välisellä osuudella.

Perhonkatu Etu-Töölössä on Helsingin ensimmäinen pysyvä kävelykatu, joka avattiin toukokuussa 1976.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut