Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Näyttelijä-kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius on ollut monessa mukana. Kuva vuodelta 2014. Juha Poutanen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Verkossa törmää silloin tällöin arkistojen aarteisiin, kuten tähän Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Mikko Kivisen hupailuun 27 vuoden takaa.

Vaikka kaikki Peteliuksen huumoripläjäykset eivät ole kestäneet aikaa ja näyttelijä on jopa pyytänyt niitä anteeksi jälkikäteen, on kyseinen Viihdeohjelma Tukholman sketsi edelleen hyvinkin ajankohtainen.

Sen voi sanoa olleen jopa aikaansa edellä, sillä miniasunnot nousivat toden teolla puheenaiheeksi vasta 2010-luvulla, kun muun muassa Vantaalle valmistui 15,5-neliöisiä yksiöitä.

Viime aikoina Helsingissä on kohistu 7 neliön yksiöstä, joka myytiin Aleksis Kiven kadulta huippuhintaan. Sijoitusasunnoksi sen hankkinut liiketoimintapäällikkö kertoi Iltalehdelle laittavansa minihuoneiston vuokralle 499 eurolla kuussa.

Vuonna 1993 tehdyssä sketsissä Petelius vastaa soittajalle, eli näyttelijä Mikko Kiviselle, joka asuu ikkunattomassa kolmeneliöisessä yksiössä.

– Mulla on semmoinen ongelma, että mun asunnossa ei ole ikkunoita ollenkaan, Kivisen hahmo taustoittaa puhelussa, ja jatkaa sitten, että ei ole minkäänlaista valovehjettäkään.

– Olen joutunut asumaan ihan pilkkopimeässä jo 16 vuotta.

– Ovi teillä sentään on? kuuluu vastakysymys.

Lue myös: Kalasataman ikkunaton makuuhuone sai professorin jyrähtämään: "Ylilyönti, rakentamisessa on kikkailtu"

Jotain PPP:n näyttelijänlahjoista kertoo se, että jokainen Pekka Saurin Yölinjaa kuunnellut tunnistaa sketsin välittömästi pelkän äänen perusteella Yölinja- ja Sauri-parodiaksi.

Lopulta näyttelijöiltä itseltäänkin alkaa pettää pokka.

Videon löydät täältä.

"Ei kiitos minikodeille" – professori arvostelee koppiasuntoja ja antaa tärkeän muistutuksen: "Kehnosti rakennetut asuinalueet ovat käytännössä ikuisia"

Joka kolmannessa Helsingin kaupunginosassa asutaan nyt aiempaa ahtaammin – "Alle 20 neliön asunto on aika epäinhimillinen"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 11. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 12. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.