Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita

Eläintarha: Korkeasaari on perustanut hanhitiimin, jotta hanhien ja asiakkaiden sopu saarella säilyisi.

Korkeasaari on asetellut merkkejä pitkin saarta paikkoihin, joiden lähellä on hanhien pesiä. Lukijan kuva
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Monet puistoalueetkin Helsingissä kesäisin vallanneet valkoposkihanhet järjestävät oman shownsa myös Korkeasaaressa. Ongelmia linnuista on aiheutunut niin paljon, että osa eläintarhan alueesta on rauhoitettu hanhille.

Päiväretkellä Korkeasaaressa alkuviikolla ollut mies todisti tilannetta, jossa hanhet puolustivat ärhäkästi poikasiaan.

– Kuulin kun henkilökunta puhui äsken, että hyökkäysten takia joitain alueita on rajattu tiukemmin yleisöltä, mies toteaa.

Eläintarhan tiedottaja Mari Lehmonen vahvistaa, että osa alueista on rauhoitettu hanhille.

– Tietyt alueet on rajattu hanhien pesimäalueiksi. Ne ovat lähinnä kallioalueita, joita hanhet tykkäävät käyttää pesimiseen.

– Tällä hetkellä tilanne alkaa olla jo helpottumaan päin. Suurella osalla munat ovat kuoriutuneet ja poikaset pääsevät liikkumaan.

Lehmosen arvion mukaan pesiä saarella on noin 150. Noin puolessa pesistä poikaset ovat kuoriutuneet.

Myös reviiritietoinen joutsen on tehnyt pesänsä Tokoinrantaan. Lukijan kuva

Korkeasaaressa hanhien pesimäalueiden läheiset paikat on merkitty punapohjaisilla ja hanhen kuvalla varustetulla Täällä vartioin minä! -merkeillä. Merkin alakulmassa lukee Guarded area eli vapaasti suomennettuna Vartioitu alue.

Lehmonen mukaan Korkeasaari on rajannut hanhille omia alueita jo usean vuoden ajan. Rajauksiin ryhdyttiin, jotta kaikinpuolinen sopu saarella säilyisi.

– Olemme jo viiden vuoden ajan merkinneet pesiä, jotta ihmiset tietäisivät, että missä ne ovat. Hanhi on hyvin reviiritietoinen lintu, joka varoittaa ja pitää pesiään silmällä.

Hanhinaaras hautoo pesää noin 3–4 viikkoa. Pesimäaika on huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun. Koiras vartioi pesän vieressä.

Viime vuonna Korkeasaari panosti hanhiin ja perusti hanhitiimin, joka seuraa muun muassa pesimätilanteen kehittymistä ja opastaa ihmisiä.

– Joitakin ihmisiä hanhet pelottavat. Halusimme, että asiakkailla olisi mukavaa ja hanhet saisivat olla rauhassa, perustelee Lehmonen.

Valkoposkihanhet ovat rauhoitettuja ja hyvin reviiritietoisia. Lukijan kuva

Tiimi myös estää lintuja pesimästä minne tahansa saarella.

– Kun hanhet tekevät pesäpohjan, niin puutumme jo siinä kohtaa, etteivät ne tekisi pesää tiettyyn paikkaan.

Jos hanhi ryhtyy pesäpuuhiin keskeisellä paikalla, pesä siivotaan. Tilalle laitetaan turvepaakku. Munapesien poistamiseen tarvitaan ely-keskuksen lupa.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu. Myös sen häätäminen on luvanvaraista toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 4. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.