Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä

Koulujen avaaminen ei johtanut koronavirustilanteen ryöpsähtämiseen, kuten moni pelkäsi. Kuvituskuva. Kimmo Seppälä
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Koulujen avaaminen toukokuun puolivälissä ei kasvattanut tartuntojen määrää Helsingissä

Ennen kesälomaa koulut ehtivät tarjota lähiopetusta noin kaksi ja puoli viikkoa. Tänä aikana koronavirustartuntoja ilmeni kahdeksassa koulussa eri puolilla Helsinkiä. Yhtä lukuunottamatta tartunnat olivat peräisin muualta kuin koulusta.

Koulujen avaamisen jälkeen tartuntoja ilmeni yhdeksällä koululaisella ja kahdella koulun henkilökuntaan kuuluvalla. Helsingissä sijaitsevissa peruskouluissa altistui lähiopetuksen aikana 144 oppilasta ja 23 koulun henkilökuntaan kuuluvaa.

Kun yksityiset ja valtion koulut lasketaan mukaan, Helsingissä on lähes 54 000 peruskoululaista.

Valtaosalla altistuneista karanteeni on jo päättynyt, mutta joidenkin osalta tilannetta seurataan vielä noin viikon ajan.

Lähes kaikki tartunnat olivat peräisin perhepiiristä. Vain yksi oppilas sai todennäköisesti tartunnan koulussa, hänkin ennen koulujen avaamista järjestetyssä pienryhmäopetuksessa.

Kouluissa lähiopetuksen aikaiset käytännöt, kuten työskentely pienissä ryhmissä tai vain oman luokan kesken sekä lähikontaktien välttäminen ruokailuissa ja käytävillä, rajasivat altistuneiden määrää tehokkaasti.

– Koulujen henkilöstö teki erinomaista työtä järjestämällä lähiopetuksen niin, että oppilaiden väliset lähikontaktit olivat mahdollisimman vähäisiä, toteaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

– Jotta koronaviruksen leviämistä pystytään jatkossakin rajaamaan tehokkaasti, on tärkeätä, että ensimmäisten, lievienkin oireiden ilmaannuttua hakeudutaan heti koronavirustestiin, toteaa terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Perheiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella suositellaan, että näytteeseen hakeuduttaisiin vielä nopeammin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut