Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta

Kilpailu: Kontulan keskustan kilpailuideat on julkaistu. Suunnitelmiin tulevat asukaskommentit luvataan huomioida voittajan valinnassa.

Kontulan ytimelle haetaan vahvempaa roolia kaupunginosakeskustana. Ostarin ympäristön arkkitehtuurikilpailun suunnitelmat julkaistiin hiljattain kerrokantasi.hel.fi -palvelussa.

Kontulan keskustaa pyritään kehittämään monipuoliseksi, kauppaa ja julkisia palveluita, toimitiloja, asumista, puistoja, virkistys- ja liikuntapalveluita sekä kaupunkikulttuuria yhdisteleväksi alueeksi.

Monet asukkaat ovat jo pitkään toivoneet Kontulaan korkeamman hintaluokan asuntoja, jotta vuokratalolähiön mainetta voitaisiin karistaa.

Kontulan ostarin purkua on väläytelty mahdollisena vaihtoehtona, Osassa kilpailuun tulleista ehdotuksista vanhaa ostaria ei jäisi jäljelle ollenkaan.

Paljon suosiota ovatkin saaneet ne ehdotukset, joissa on säilytetty paljon vanhaa. Esimerkiksi Remix-suunnitelman konsepti on säilyttää nykyistä keskustaa mahdollisimman paljon, mutta se samalla uudistaisi ja täydennysrakentaisi olemassa olevan ehdoilla.

– Kontulan ostari on niin iso asia ollut Helsingin ja koko Suomen lähiöitymistä, että olisi rikos tuhota se. Ei kaikkea pidä purkaa aina. Historiaa kunnioittaen tämä näyttää hyvälle, yksi kommentoi suunnitelmaa verkossa.

Vain osassa ehdotuksissa ostari säästettäisiin osittain tai kunnostettaisiin. Pioneri -suunnitelma sai kiitosta juuri siksi, että ”kontulalainen” ilme säilyisi.

– Säilyttää vanhaa ostaria hyvin, mutta kuitenkin sitä laajentaen. Erityisesti aukion pyöreä funkkistalo olisi sääli menettää, yksi kommentoijista toteaa.

Lue myös: Huumeongelmaisen ostarin uudistaminen junnaa – "Teknisesti haastava ja osapuolia valtavasti"

Osa ehdotuksista laittaisivat kaiken uusiksi, vanhasta ostarista ei jäisi mitään näkyviin.

Kontula2-suunnitelmassa kauppakeskus- ja liiketilat olisivat asemakaavan mukaisesti yksikerroksisia. Kaikki kauppakäytävät johtavat tapahtuma-aukiolle, kokoontumis- ja oleskelualueelle, jossa olisi mahdollista järjestää yleisötapahtumia, festareita, teatteria, ulkoilmaesityksiä ynnä muuta.

– Mikä on tämä tapahtuma-aukioiden rakentamisvimma Suomessa? Montako konserttia tai tapahtumaa on pidetty esimerkiksi uuden Oodin tapahtuma-aukiolla yhteensä? ihmetellään ideaa kerrokantasi-palvelussa.

Kommentoija myös kyseenalaistaa, onko aukiolla hengailu ylipäätään suomalaisille ominainen tapa viettää vapaa aikaa.

– Aukiot ovat talvella kylmiä ja tuulisia, kesällä puolestaan liian paahteisia, hän perustelee.

Moni myös pitää avarammasta keskustarakenteesta, ja ehdotuksen Kontula-talo ja kauppahalli ovat osan mieleen.

Kontulan keskustan arkkitehtuurikilpailun ehdotukset ovat keränneet viikossa yli 200 kommenttia. Ehdotuksia voi käydä kommentoimassa 14. kesäkuuta saakka Kerrokantasi-verkkopalvelussa.

Kilpailun tuomaristo ottaa kommentit huomioon osana päätöstään. Alueen suunnittelusta ja jatkosta päätetään myöhemmin.

Kilpailulla etsitään Kontulan keskustaan toimivaa kokonaissuunnitelmaa, jonka pohjalta kaupunki voi alkaa valmistella asemakaavan muutosta. Ideoita voidaan hyödyntää asemakaavoituksessa joko kokonaan tai osittain.

Lue myös: Asukkaat tuskastuivat: Miksi huumeralli saa pyöriä lähiössä – "Ostarin seutu etoo ja pelottaa osaa"

Lue myös: Uusia makuja Uzbekistanista – Alisher perusti Kontulaan ravintolan, jollaista ei ennen Suomessa ole nähty

Kilpailu

Uusia ideoita

Kilpailuun on kutsuttu viisi arkkitehtitoimistoa ja ehdotukset on jätetty nimimerkeillä.

Voittajaehdotus valitaan viimeistään syyskuun 2020 aikana. Alueen suunnittelusta ja jatkosta päätetään erikseen myöhemmin.

Kilpailun tarkoituksena on kartoittaa erilaisia ideoita ja ratkaisuvaihtoehtoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut