Laakson, Töölön ja Viiskulman neuvolapalvelut siirretään Kamppiin – Lauttasaari saa kuitenkin pitää omansa

Lapsiperheet: Etenkin Laaksossa asuvien lapsiperheiden neuvolakäyntimatka pitenee huomattavasti.

Helsinki on saamassa ensi vuonna neljännen perhekeskuksensa, jonne kootaan laajasti lapsiperheiden palveluita. Uusinta perhekeskusta on suunniteltu Kamppiin Malminkadulle nykyisten sosiaaliaseman tiloihin.

Se tarkoittaa sitä, että Laakson, Töölön ja Viiskulman terveysasemilla sijaitsevat neuvolapalvelut siirretään Kampin perhekeskukseen.

Myös Lauttasaaren neuvolaa suunniteltiin siirrettäväksi Kampin perhekeskuksen tiloihin, mutta nyt sitä esitetään säilytettäväksi Lauttasaaressa. Myös terveysaseman palvelut jäisivät Lauttasaareen.

– Väestönkasvuennusteiden pohjalta tilannetta oli syytä arvioida uudelleen, kertoo Perhekeskusten projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala.

Lauttasaaren terveysasemalla tarjotaan suppeampia palveluja ja se tukeutuu Kampin perhekeskuksen palveluihin.

Lauttasaari saa siis pitää oman neuvolansa, vaikka Laaksosta on pidempi matka Kamppiin kuin Lauttasaaresta.

Aina on mahdollista arvioida tilannetta uudestaan.

Tukiala perustelee päätöstä sillä, että Laakson neuvolan alueen väestö ei tule kasvamaan kuin muutamalla sadalla vuoteen 2034 mennessä. Sen sijaan Lauttasaaren, Jätkäsaaren ja Ruoholahden väestö kasvaisi arviolta 14 700 hengellä 14 vuodessa.

– Kampin perhekeskus ei pystyisi kattamaan koko volyymia. Tälläkin hetkellä Ruoholahden asukkaat ja osa jätkäsaarelaisista käyttävät Lauttasaaren pistettä, Tukiala sanoo.

Hän myös toteaa, että Meilahden alueelta on hyvät kulkuyhteydet Kamppiin. Palvelupiirin sisällä matkaan ei saisi kulua puolta tuntia enempää.

Esimerkiksi Reijolankadulta Kampin tulevalle perhekeskukselle on julkisilla enimmillään matkaa 25 minuuttia, vähimmillään 16 minuuttia. Lauttasaaren metroasemalta Kamppiin pääsee noin vartissa.

– Ymmärrämme, että Laakso ei ole aivan keskustassa, mutta saavutettavuustarkastelua on tehty kaupunkitasolla, ja tämä on tässä tilanteessa arvioitu parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi, Tukiala sanoo.

Hän muistuttaa, että edelleen asiakkaat saavat valita perhekeskuksensa ja neuvolansa.

– Jos Laakson asukkaat kokevat, että heidän on helpompi asioida alueelle jäävissä lähineuvoloissa, esimerkiksi Munkkiniemessä, se on täysin mahdollista.

Reijolankadulta Laaksosta Munkkiniemen neuvolaan matkustaa keskimäärin yhtä kauan kuin Kamppiin Malminkadulle.

Perheiden terveyspalveluverkkoa harvennetaan niin, että lähes kaikilta alueilta neuvolat keksitetään suuriin perhekeskuksiin. Vuosi sitten Herttoniemestä ja Roihuvuoresta ohjattiin aluksi Kallion uuteen perhekeskukseen, vaikka Itäkeskuksen pisteeseen oli lyhyempi matka (HU 11.5.2019).

Tuolloin kahden pienen lapsen äiti Anne Vepsäläinen piti muutosta ongelmallisena, koska neuvolakäyntiin kuluisi puoli päivää pitkien etäisyyksien vuoksi. Siksi hän käytti valinnanvapauttaan ja valitsi Itäkadun perhekeskuksen.

– Siitä saatiin selkeää palautetta ja teimme heti korjausliikkeitä. On ymmärrettävää, että Roihuvuoresta on haastavaa mennä Kallioon. Ilman muuta Itäkadun perhekeskuksen neuvolassa voi asioida, Tukiala sanoo.

Kampin perhekeskuksen suunnitelmista ei tähän mennessä ole Tukialan mukaan tullut paljoa palautteita.

– Meidän täytyy kokoa ajan arvioida ja kysyä tulevilta neuvolan asiakkailta, että miten muutos otetaan vastaan ja miten saavutettavuus toimii. Aina on mahdollista arvioida tilannetta uudestaan.

Kampin jälkeen seuraavaa perhekeskusta sekä terveys- ja hyvinvointikeskusta suunnitellaan Länsi-Helsinkiin Haagan liikenneympyrään. Pohjoisen alueen suunnittelu käynnistyy ensi syksynä, mutta virallisia päätöksiä näistä ei vielä ole.

Lue myös: Neuvoloita lakkautetaan Helsingissä – tilalle isoja perhekeskuksia ja kotikäyntejä

Lue myös: Useiden alueiden neuvolapalvelut keskitetään Kallioon – perhekeskus palvelee iltakahdeksaan

Perhekeskukset

Alueiden neuvolat keskitetään

Helsingissä on kolme perhekeskusta: Itäkadun, Kallion ja Vuosaaren perhekeskus sekä terveys- ja hyvinvointikeskus.

Perhekeskukset tarjoavat muun muassa äitiys- ja lastenneuvolapalveluja sekä lapsiperheiden kotipalveluja, sosiaali-, puhe- fysio- ja toimintaterapiapalveluja.

Kampin perhekeskusta käsiteltiin tiistaina 3.6. sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Kampin perhekeskus on suunniteltu otettavan käyttöön syksyllä 2021.

Malminkatu 3:n sosiaaliaseman tiloissa on tällä hetkellä palveluja vanhuksille, kehitysvammaisille sekä nuorille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut