Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Asuminen: Kulosaaressa sijaitsevan senioritalon asukkaat vaativat Hekaa palauttamaan rauhan.

Ilkivallantekijät, varkaat ja asiattomat yöpyjät piinaavat senioritalon asukkaita Kulosaaressa.

Tupavuori 4:ssä sijaitsevaa taloa hallinnoi aiemmin Helsingin kaupungin 400-vuotiskotisäätiö. Vuoden 2016 alussa säätiön talot siirrettiin Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle eli Hekalle. Samalla aukasvalinnat siirtyivät Helsingin kaupungin asuntopalvelujen tehtäväksi.

– Siitä alkoivat meidän riesat täällä, sanoo Kyllikki Stenroos, joka on asunut talossa 14 vuotta.

Asukkaiden mukaan ongelmia on ollut paljon: Yhteisissä tiloissa on yövytty asiattomasti, ja kellarikäytävältä on löytynyt huumeruiskuja. Pyörävarastosta on varastettu pyöriä, ja kellarikomeroista ja kerhohuoneesta on kadonnut tavaraa.

– Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori, Stenroos, 85, päivittelee.

Stenroosin mukaan yöpyjät ja varkaat eivät ole jättäneet murtojälkiä vaan he ovat menneet sisään avaimilla. Siksi epäilyt kohdistuvat uusiin asukkaisiin ja heidän vieraisiinsa.

– Hekan toimistoon on otettu yhteyttä monta kertaa. Sieltä pyydetään vain täyttämään kaavake, johon pitää merkitä tekijä, mutta mistä pirusta me tiedetään, kuka tätä tekee? Ei me jakseta kytätä yökausia käytävällä.

Asukkaat ovat Stenroosin mukaan tilanteesta äärettömän ahdistuneita.

Talotoimikunnan puheenjohtaja Pirjo Björkman vahvistaa, että talossa on tehty ilkivaltaa ja varkauksia.

– Täällä on ollut jatkuvasti pienempää ja suurempaa häiriötä. Asukkaat toivovat, että täällä saataisiin olla rauhassa eikä tarvitsisi pelätä.

Björkmanin mukaan tilanne on hankala. Hekan on vaikea reagoida, jos asukkaat eivät tee häiriöilmoituksia. Asukkaiden taas on vaikea tehdä ilmoituksia, jos häiriön aiheuttajasta ei ole varmuutta.

Vaikka aiheuttaja olisi tiedossa, kaikki eivät halua tehdä häiriöilmoitusta, koska pelkäävät siitä aiheutuvia ongelmia. Hekan häiriöilmoituksessa todetaan, että ilmoittajan ja todistajien on tarvittaessa todistettava havainnoistaan oikeudenkäynnissä.

Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Heka Kaakon toimiston aluejohtaja Jasi Kuokkanen kertoo, että Tupavuori 4:ssä on ryhdytty toimenpiteisiin ongelmien vuoksi.

– Asukkaille on jo jaettu tiedote, jossa yhtiö pyytää asukkaita olemaan valppaita ja ilmoittamaan meille mahdollisista havainnoista.

Lisäksi talon yhteisiin tiloihin on asennettu sähkölukot, jotta yöpyjien ei ole mahdollista lukittautua tiloihin.

– Mekin olemme tietysti huolissamme, jos siellä on tuollaista toimintaa. Yritämme kitkeä sen kaikin keinoin, jotta asukkaat saavat asua rauhassa.

Ahneus iski, suojavarusteista pyydetään nyt kovaa hintaa – palvelukeskuksen johtaja: "Minne menivät ne Kiinasta tilatut kasvosuojukset, jotka eivät kelvanneet sairaaloihin?"

Kuokkanen kehottaa asukkaita tekemään häiriöilmoituksen, vaikka häiriöiden aiheuttaja ei olisikaan sataprosenttisella varmuudella tiedossa.

– Kyllä minä lähtisin silti viemään asiaa eteenpäin häiriöilmoituksen kautta ja toisin esille ne asiat, joita on tiedossa. Sitä kautta pääsemme tutkimaan asiaa.

Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Jasmin Hamid nousi Anni Sinnemäen tilalle Hekan huippupestiin – nämä muutokset hän lupaa vuokra-asuntoihin

Asukasvalinnat

Näin Heka valitsee

Tupavuori 4:ssä sijaitseva kerrostalo siirrettiin vuoden 2016 alussa Helsingin kaupungin 400-vuotiskotisäätiöltä Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle eli Hekalle. Samalla asukasvalinta siirtyi tehtäväksi samoin kuin muidenkin Hekan asuntojen asukasvalinta.

Kaupunkiympäristön toimialan asuntopalveluiden tiimipäällikkö Marjo Tapana kertoo, että asukasvalintaperiaatteet tulevat laista. Perusteina ovat asunnontarve, tulot ja varallisuus. Tupavuori 4 on senioreille tarkoitettu kohde, joten asuntoa tarjotaan vain yli 60-vuotiaille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut