Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Asuminen: Kulosaaressa sijaitsevan senioritalon asukkaat vaativat Hekaa palauttamaan rauhan.

Tupavuori 4:ssä sijaitsevaa taloa hallinnoi aiemmin Helsingin kaupungin 400-vuotiskotisäätiö. Vuoden 2016 alussa säätiön talot siirrettiin Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle eli Hekalle. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Ilkivallantekijät, varkaat ja asiattomat yöpyjät piinaavat senioritalon asukkaita Kulosaaressa.

Tupavuori 4:ssä sijaitsevaa taloa hallinnoi aiemmin Helsingin kaupungin 400-vuotiskotisäätiö. Vuoden 2016 alussa säätiön talot siirrettiin Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle eli Hekalle. Samalla aukasvalinnat siirtyivät Helsingin kaupungin asuntopalvelujen tehtäväksi.

– Siitä alkoivat meidän riesat täällä, sanoo Kyllikki Stenroos, joka on asunut talossa 14 vuotta.

Asukkaiden mukaan ongelmia on ollut paljon: Yhteisissä tiloissa on yövytty asiattomasti, ja kellarikäytävältä on löytynyt huumeruiskuja. Pyörävarastosta on varastettu pyöriä, ja kellarikomeroista ja kerhohuoneesta on kadonnut tavaraa.

– Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori, Stenroos, 85, päivittelee.

Stenroosin mukaan yöpyjät ja varkaat eivät ole jättäneet murtojälkiä vaan he ovat menneet sisään avaimilla. Siksi epäilyt kohdistuvat uusiin asukkaisiin ja heidän vieraisiinsa.

– Hekan toimistoon on otettu yhteyttä monta kertaa. Sieltä pyydetään vain täyttämään kaavake, johon pitää merkitä tekijä, mutta mistä pirusta me tiedetään, kuka tätä tekee? Ei me jakseta kytätä yökausia käytävällä.

Asukkaat ovat Stenroosin mukaan tilanteesta äärettömän ahdistuneita.

Talotoimikunnan puheenjohtaja Pirjo Björkman vahvistaa, että talossa on tehty ilkivaltaa ja varkauksia.

– Täällä on ollut jatkuvasti pienempää ja suurempaa häiriötä. Asukkaat toivovat, että täällä saataisiin olla rauhassa eikä tarvitsisi pelätä.

Björkmanin mukaan tilanne on hankala. Hekan on vaikea reagoida, jos asukkaat eivät tee häiriöilmoituksia. Asukkaiden taas on vaikea tehdä ilmoituksia, jos häiriön aiheuttajasta ei ole varmuutta.

Vaikka aiheuttaja olisi tiedossa, kaikki eivät halua tehdä häiriöilmoitusta, koska pelkäävät siitä aiheutuvia ongelmia. Hekan häiriöilmoituksessa todetaan, että ilmoittajan ja todistajien on tarvittaessa todistettava havainnoistaan oikeudenkäynnissä.

Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Heka Kaakon toimiston aluejohtaja Jasi Kuokkanen kertoo, että Tupavuori 4:ssä on ryhdytty toimenpiteisiin ongelmien vuoksi.

– Asukkaille on jo jaettu tiedote, jossa yhtiö pyytää asukkaita olemaan valppaita ja ilmoittamaan meille mahdollisista havainnoista.

Lisäksi talon yhteisiin tiloihin on asennettu sähkölukot, jotta yöpyjien ei ole mahdollista lukittautua tiloihin.

– Mekin olemme tietysti huolissamme, jos siellä on tuollaista toimintaa. Yritämme kitkeä sen kaikin keinoin, jotta asukkaat saavat asua rauhassa.

Ahneus iski, suojavarusteista pyydetään nyt kovaa hintaa – palvelukeskuksen johtaja: "Minne menivät ne Kiinasta tilatut kasvosuojukset, jotka eivät kelvanneet sairaaloihin?"

Kuokkanen kehottaa asukkaita tekemään häiriöilmoituksen, vaikka häiriöiden aiheuttaja ei olisikaan sataprosenttisella varmuudella tiedossa.

– Kyllä minä lähtisin silti viemään asiaa eteenpäin häiriöilmoituksen kautta ja toisin esille ne asiat, joita on tiedossa. Sitä kautta pääsemme tutkimaan asiaa.

Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Jasmin Hamid nousi Anni Sinnemäen tilalle Hekan huippupestiin – nämä muutokset hän lupaa vuokra-asuntoihin

Asukasvalinnat

Näin Heka valitsee

Tupavuori 4:ssä sijaitseva kerrostalo siirrettiin vuoden 2016 alussa Helsingin kaupungin 400-vuotiskotisäätiöltä Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle eli Hekalle. Samalla asukasvalinta siirtyi tehtäväksi samoin kuin muidenkin Hekan asuntojen asukasvalinta.

Kaupunkiympäristön toimialan asuntopalveluiden tiimipäällikkö Marjo Tapana kertoo, että asukasvalintaperiaatteet tulevat laista. Perusteina ovat asunnontarve, tulot ja varallisuus. Tupavuori 4 on senioreille tarkoitettu kohde, joten asuntoa tarjotaan vain yli 60-vuotiaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 4. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi
 14. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 15. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.