Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite

Ympäristö: Lyylillä on jo 80 euroa kasassa panttipulloista. Aida, 6, on yrittäjänä jo konkari.

Päiväkodista tutut kaverukset iskivät kiinni koronan mullistamaan ja nurin kiepsauttamaan markkinatilanteeseen: tyhjien pullojen ja tölkkien keräysbisnekseen.

Aida, 6, ja Lyyli, melkein 6, ovat hankkineet Töölön puistoista sievoiset summat. Lempparipaikka on Väinämöisen puisto ja sen kalliot.

Pullot kiikutetaan lähiseudun ruokakauppoihin. Kotiin niitä ei välivarastoida.

Markkina avautui kolmesta syystä. Itä-Euroopasta ei ole tullut uusia alan toimijoita. Ravintoloiden ollessa kiinni kansalaiset ovat nautiskelleet juomiaan puistoissa. Melkein kaikista pulloista ja tölkeistä on saanut nyt pantin, koska niitä ei ole tuotu laivoilta tai Virosta.

Hyvä sää ja loman alku aiheuttivat vielä tarjontapiikin.

Kuva: "Sinko" kerää tölkit ja pullot Helsingissä, nyt niitä tuodaan 100 lisää – Ongelmana ovat olleet roskiksia rikkovat pullonkerääjät ja tarttuvat taudit

Aidan äiti Annastiina Sormaala ja Lyylin äiti Rosemarie Särkkä laskivat, että viime viikonloppuna yhdessä tunnissa kertyi kolme ja puoli euroa per tyttö, kun mukana oli kolmaskin kaveri. Tehohetki oli kello 19:n aikaan.

Pikkukakkosen nukkumaanmenoajoilla tästä ei tulisi mitään.

Parasta aikaa olisi loppuillasta, mutta silloin pitää mennä jo kotiin. Toisaalta Pikkukakkosen nukkumaanmenoajoilla tästä ei tulisi mitään.

– Yhtenä iltana oltiin kymmeneen, Lyylin äiti kertoo.

Äitien tehtäväksi lankeaa tietenkin kantaa kassit kauppaan ja nostaa pullot ylös automaattiin. Niistä tuppaa läikkymään tippoja vaatteiden päälle, jolloin tulee turhaa pyykättävää.

Lyylin äidin mukaan kaksi kolmasosaa saaliista on tölkkejä:

– Alkon pulloja on tosi vähän. Kauppavahvuutta melkein kaikki. Olen jäänyt miettimään, mistä se johtuu. Ehkä pussikaljaperinne on Suomessa vahvoilla.

1,3 miljardia pantillista tölkkiä palautuu vuosittain kauppojen automaatteihin. Joukkoon sujahtaa myös 50 miljoonaa pantitonta, jotka menevät niin ikään teollisuuden uusiomateriaaliksi.

– Jos onkin ollut taukoa Viron-liikenteessä, se ei näy näin suurissa määrissä, Palpan eli Suomen Palautuspakkaus Oy:n johtaja Tommi Vihavainen sanoo.

– Kyllä kaikki pantilliset palaavat hyvin, vaikka kaupoissa asioidaankin ehkä harvemmin.

Suomi on pitkään ollut kierrätyksen mallimaa. Hänen mukaansa kierrätystä ei kiihdytä vain raha, vaan kansalaisaktiivisuus.

– Halutaan pitää paikat puhtaana. Tehdä ympäristöteko.

Rahan arvo, pullojen erottelu ja niiden panttien arvo on äitien mukaan tytöille hieman epäselvä, vaikka panttikuitteja on tutkiskeltu. Tuossa iässä osataan laskea 20:een ja sata on hämärä käsite.

Aida arvioi kokonaisansioidensa määrää sanalla ”kamalasti”.

– Aioin ostaa leluja, hän kertoo investointisuunnitelmastaan.

Lyylillä on tiedossa tarkka kohde: L.O.L. Surprise Glamper -leikkisetti.

Meille, joilla ei ole eskari-ikäisiä tyttöjä, täytyy selittää: Se on kuin nukkekoti, mutta matkailuauto.

Alkuviikosta hänellä oli koossa noin 80 euroa, kun leikkisetin hinta on 125 euroa.

– Tätä tavoitellaan. Olen yrittänyt selittää, että tässä täytyy vielä ahkeroida monta päivää, äiti kertoo.

Iso muutos S-kaupoissa – nämä mehupullot muuttuvat nyt pantillisiksi

Kun kotitalon kivijalan tatuointiliikkeessä kuultiin Lyylin projektista, hän sai kaksi muovikassillista tölkkejä sponsoritukea.

Aida ei ole bisnesalalla aivan untuvikko. Viime kesänä hän myi Temppeliaukion kirkon vieressä turisteille omalta ständiltään mehua ja pullaa. Nyt ei turisteja ole.

Pussikaljabuumi sai wc:n tulvimaan Kallion kaduille – Ville ja Lauri pitävät täysin selvänä, mihin baariin on päästävä heti 1.6.