Helsinkiläisopettaja hyväksikäytti yhdeksää oppilasta – Hovioikeus alensi tuomiota: "Hartioiden hierominen tai koskettelu päähän, hiuksiin tai niskaan, eivät olleet seksuaalisesti olennaisia"

Helsingin hovioikeus alensi maanantaina helsinkiläisopettajan 9 oppilaaseensa kohdistunutta seksuaalirikostuomiota. Kuvituskuva. Moises Garibay
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Helsingin hovioikeus alensi maanantaina antamassaan tuomiossa Helsingin käräjäoikeuden yläkoulun opettajana työskennelleen miehen seksuaalirikostuomiota.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden ja 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Opettaja oli velvoitettu lisäksi suorittamaan vahingonkorvaukseksi 1 200–1 500 euroa asianomistajille, jotka olivat esittäneet korvausvaatimuksen.

Teot tapahtuivat vuosina 2013–2017. Mies toimi opettajana Helsingin ruotsinkielisessä peruskoulussa.

Opettaja oli vuosien aikana kosketellut oppilaita oppitunnilla tai koulun tiloissa sekä lähetellyt osalle nuorista seksuaalisten viestejä ja kuvia. Lisäksi mies oli kosketellut oppilaita sukuelimen läheisyydestä, reisistä ja vatsasta. Näitä tekoja oikeus piti seksuaalisina.

Hovioikeus alensi maanantaina tuomiota neljällä kuukaudella eli vuoteen ja 2 kuukauteen.

Hovioikeus hylkäsi syytteen siltä osin kuin kysymys oli hartioiden hieromisesta tai kosketuksista päähän, hiuksiin tai niskaan. Nämä kosketukset eivät hovioikeuden mukaan olleet teko-olosuhteet huomioon ottaen seksuaalisesti olennaisia.

Hovioikeudessa oli pääasiassa kysymys siitä, oliko kosketuksia pidettävä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Yhden asianomistajan osalta kysymys oli siitä, oliko opettaja lähettäessään tälle kuvia ollut tietoinen siitä, että oppilas oli alle 16-vuotias. Hovioikeus katsoi, että mies oli toiminut tahallisesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut