Korona ei ole pelkkää surkeutta: BrewDogin tilalle avautui "kursailematon olutravintola" – vain yhdelle asialle ravintolapäällikkö sanoo tiukasti ei

Ravintoloitsija Minh Nguyenin ja ravintolapäällikkö Jan Vikstenin kipparoima Viiskulma tekee uutta tulemista asiakkaiden ja näiden kukkaroiden ehdoilla. Sakari Nupponen

Ravintolat: BrewDog haukahti viimeisen kerran.

Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Ravintola Viiskulma! Kas, kun näin nerokkaan yksinkertainen nimi olikin vapaana.

Korona ei ole pelkkää ravintolatoimen surkeutta. Joku kulkee aina vastavirtaan.

Ravintola Viiskulma avattiin 1. kesäkuuta entisen kulttiravintola BrewDogin tiloihin. Ja mitä niihin tuli:

– Hiipivää muutosta. Emme tee paikkaa itsellemme, vaan asiakkaille, ravintolapäällikkö Jan Viksten sanoo.

– Kursailematon olutravintola, tavallisten työssä käyvien ja alueen asukkaiden olohuone. Katsotaan mikä liikkuu. Olemme valmiita kokeilemaan.

Yhdelle asialle hän sanoo ei: Karaokea ei tule.

Hiipivästä muutoksesta kertoo sisustus, joka muistuttaa vielä vanhasta ennen kuin pintaremontti etenee. Uutta ovat nyt tv-ruudut, jotka suljettuina näyttävät tauluilta.

Viksten on tehnyt pitkän uran helsinkiläisissä ravintoloissa. Muutettuaan Saksasta takaisin Suomeen hän aloitti Kolmesta Kruunusta Kruununhaasta. Hän on tuttu kasvo Hietalahden vanhasta Salvesta ja viimeksi Paseosta Lauttasaaresta.

Baaritiskillä on 18 hanaa. Oluenharrastaja huomaa, että 10 paikkaa on Carlsbergin ja Koffin oluilla mukaan lukien Brooklynin erikoisoluet.

Kahdeksan toistaiseksi tyhjää hanapaikkaa jää yrittäjä Minh Nguyenin mukaan suomalaisille pienpanimoille. Avajaisia seuranneena päivänä olivatkin liikkeellä jo ensimmäisten myyntihenkilöt.

Mutta vielä edelliseen yrittäjään: Skotlantilaisen panimon tarkkaan brändäämän BrewDog-ravintolan perustajiin kuulunut Joakim Stenius haukahti Helsingin Sanomissa 31. toukokuuta:

– Suomalaiselle, joka on juonut 100 vuotta lapparia tai jotain litkuja, oli tosi vaikea nähdä se, miten hänelle tuttuja oluita sorsitaan. Maku oli meillä tosi eri ja myös hintapolitiikka.

Vikstenin mukaan Viiskulman hintapolitiikka on realistinen.

– Tarkoitus ei ole ylihinnoitella.

Kaksikko tietää BrewDogin vaikeudet saada terassi. Viranomaiset ja kaupunki näyttävät vihreää, mutta taloyhtiö on vastustanut järjestelmällisesti, vaikka kadun toisella puolella on pitkä terassipätkä.

– Kunpa voisimme kokeilla vaikka tämän vuoden loppuun. Sittenhän sen näkisi, aiheutuuko siitä jotain haittaa tai häiriötä. Jos aiheutuu, ei sitten kysytä koskaan uudelleen, Nguyen sanoo.

Itse ravintolakiinteistön omistaa taloyhtiön osakeluettelon mukaan asianajaja Juha Rantasila, jonka moni muistaa myös jääkiekkokentiltä.

Ravintoloitsija Minh Nguyenin ja ravintolapäällikkö Jan Vikstenin kipparoima Viiskulma tekee uutta tulemista asiakkaiden ja näiden kukkaroiden ehdoilla. Sakari Nupponen

Nguyen aloitti 33-vuotiaana yrittäjäuransa 2008. Hän osti Kalevan Krouvin ja samalla Suomi meni lamaan. Aikaisemmille omistajilleen paikka oli murheenkryyni. Nyt käytännössä velaton M&D Ravintola Oy tekee Asiakastiedon mukaan hyvää tulosta.

Kun tieto Viiskulman olutravintolan uudesta omistajasta tuli, moni ajatteli, että ”nyt menee punavuorelaisilla tofut väärään kurkkuun”. Kalevankadulla myydään näet olutta hintaan 4,80–5,30 euroa puolen litran tuoppi.

Krouvin paikalla on pidetty ravintolaa 1930-luvulta alkaen. Aiemmin se tunnettiin muun muassa Pickwick Pubina ja Poijuna. Paikka oli takavuosina merimiesten, telakkaväen ja panimotyöläisten suosiossa. Eksyipä sinne jokunen henkilö myös lähellä toimineista lehtitaloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.