Korona ei ole pelkkää surkeutta: BrewDogin tilalle avautui "kursailematon olutravintola" – vain yhdelle asialle ravintolapäällikkö sanoo tiukasti ei

Ravintoloitsija Minh Nguyenin ja ravintolapäällikkö Jan Vikstenin kipparoima Viiskulma tekee uutta tulemista asiakkaiden ja näiden kukkaroiden ehdoilla. Sakari Nupponen

Ravintolat: BrewDog haukahti viimeisen kerran.

Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Ravintola Viiskulma! Kas, kun näin nerokkaan yksinkertainen nimi olikin vapaana.

Korona ei ole pelkkää ravintolatoimen surkeutta. Joku kulkee aina vastavirtaan.

Ravintola Viiskulma avattiin 1. kesäkuuta entisen kulttiravintola BrewDogin tiloihin. Ja mitä niihin tuli:

– Hiipivää muutosta. Emme tee paikkaa itsellemme, vaan asiakkaille, ravintolapäällikkö Jan Viksten sanoo.

– Kursailematon olutravintola, tavallisten työssä käyvien ja alueen asukkaiden olohuone. Katsotaan mikä liikkuu. Olemme valmiita kokeilemaan.

Yhdelle asialle hän sanoo ei: Karaokea ei tule.

Hiipivästä muutoksesta kertoo sisustus, joka muistuttaa vielä vanhasta ennen kuin pintaremontti etenee. Uutta ovat nyt tv-ruudut, jotka suljettuina näyttävät tauluilta.

Viksten on tehnyt pitkän uran helsinkiläisissä ravintoloissa. Muutettuaan Saksasta takaisin Suomeen hän aloitti Kolmesta Kruunusta Kruununhaasta. Hän on tuttu kasvo Hietalahden vanhasta Salvesta ja viimeksi Paseosta Lauttasaaresta.

Baaritiskillä on 18 hanaa. Oluenharrastaja huomaa, että 10 paikkaa on Carlsbergin ja Koffin oluilla mukaan lukien Brooklynin erikoisoluet.

Kahdeksan toistaiseksi tyhjää hanapaikkaa jää yrittäjä Minh Nguyenin mukaan suomalaisille pienpanimoille. Avajaisia seuranneena päivänä olivatkin liikkeellä jo ensimmäisten myyntihenkilöt.

Mutta vielä edelliseen yrittäjään: Skotlantilaisen panimon tarkkaan brändäämän BrewDog-ravintolan perustajiin kuulunut Joakim Stenius haukahti Helsingin Sanomissa 31. toukokuuta:

– Suomalaiselle, joka on juonut 100 vuotta lapparia tai jotain litkuja, oli tosi vaikea nähdä se, miten hänelle tuttuja oluita sorsitaan. Maku oli meillä tosi eri ja myös hintapolitiikka.

Vikstenin mukaan Viiskulman hintapolitiikka on realistinen.

– Tarkoitus ei ole ylihinnoitella.

Kaksikko tietää BrewDogin vaikeudet saada terassi. Viranomaiset ja kaupunki näyttävät vihreää, mutta taloyhtiö on vastustanut järjestelmällisesti, vaikka kadun toisella puolella on pitkä terassipätkä.

– Kunpa voisimme kokeilla vaikka tämän vuoden loppuun. Sittenhän sen näkisi, aiheutuuko siitä jotain haittaa tai häiriötä. Jos aiheutuu, ei sitten kysytä koskaan uudelleen, Nguyen sanoo.

Itse ravintolakiinteistön omistaa taloyhtiön osakeluettelon mukaan asianajaja Juha Rantasila, jonka moni muistaa myös jääkiekkokentiltä.

Ravintoloitsija Minh Nguyenin ja ravintolapäällikkö Jan Vikstenin kipparoima Viiskulma tekee uutta tulemista asiakkaiden ja näiden kukkaroiden ehdoilla. Sakari Nupponen

Nguyen aloitti 33-vuotiaana yrittäjäuransa 2008. Hän osti Kalevan Krouvin ja samalla Suomi meni lamaan. Aikaisemmille omistajilleen paikka oli murheenkryyni. Nyt käytännössä velaton M&D Ravintola Oy tekee Asiakastiedon mukaan hyvää tulosta.

Kun tieto Viiskulman olutravintolan uudesta omistajasta tuli, moni ajatteli, että ”nyt menee punavuorelaisilla tofut väärään kurkkuun”. Kalevankadulla myydään näet olutta hintaan 4,80–5,30 euroa puolen litran tuoppi.

Krouvin paikalla on pidetty ravintolaa 1930-luvulta alkaen. Aiemmin se tunnettiin muun muassa Pickwick Pubina ja Poijuna. Paikka oli takavuosina merimiesten, telakkaväen ja panimotyöläisten suosiossa. Eksyipä sinne jokunen henkilö myös lähellä toimineista lehtitaloista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut