Suomen tunnetuimman palkkamurhan oikeudenkäynti alkoi käräjäoikeudessa – Syyttäjä: "Jari Aarnio määräsi poliisin suorittamaan tarkkailua murhaa suunnitteleviin henkilöihin, mutta ei ryhtynyt toimiin rikoksen estämiseksi"

Helsingin käräjäoikeus alkoi maanantaina puida palkkamurhaa, jossa syytettynä rikoksen estämisestä on myös Helsingin entinen huumepomo Jari Aarnio. Arkisto/Ilpo Kekki

Sanna Jompero

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi maanantaiaamuna 17 vuotta vanhan palkkamurhan käsittely. Oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla.

Syytteisiin ovat vastaamassa Helsingin entinen huumepomo Jari Aarnio ja tunnettu rikollispomo Keijo Vilhunen.

Syyttäjä vaatii molemmille elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Syyttäjän mukaan Aarnio on toimiessaan Helsingin huumerikosyksikön johtajana laiminlyönyt estää ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhan, vaikka hänellä oli ollut tieto murhaamistarkoituksesta. Aarniolla oli asemastaan johtuen erityinen oikeudellinen velvollisuus estää Ünsalin henkirikoksena tapahtunut kuolema.

Vilhunen oli mukana murhan suunnittelussa. Molemmat ovat kiistäneet syytteet. Juttu otettiin neljä vuotta sitten uudelleen käsittelyyn, kun tapauksesta saatiin uusia tietoja.

Aarnio istuu parhaillaan huumeista sekä poliisin tietolähdetoiminnasta saamaansa tuomiota.

Lue myös: Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Ünsal on murhattiin yksityisasunnossa Vuosaaressa Helsingissä 16.10.2003. Helsingin hovioikeus tuomitsi 26.10.2005 Ünsalin murhasta kolme eri rikollisjärjestöihin kuuluvaa miestä, joista yksi on jo kuollut. Tapaukseen liittyy myös ruotsalainen mies. Murha tapahtui yhden tekijöistä asunnossa.

Syyttäjän mukaan Aarnio sai tietää Ünsaliin kohdistuvasta henkirikosuhasta kesällä 2003 ja ilmoitti siitä Ruotsin poliisille. Tämän jälkeen Aarnio sai vielä täsmennettyä tietoa suunnitelmasta houkutella Ünsal Suomeen murhattavaksi sekä tietoja tekeillä olevan murhan suunnittelijoista ja tekijöistä sekä murhan

tulevasta tekoajasta ja -paikasta Suomessa.

Murhan suunnittelun ja valmistelun aikana Aarnio on määrännyt poliisin suorittamaan tarkkailua murhaa suunnitteleviin henkilöihin. Aarnio ei kuitenkaan ole ryhtynyt minkäänlaisiin tehokkaisiin toimiin henkirikoksen estämiseksi, haastehakemuksesta ilmenee.

Haastehakemus tuli julkiseksi maanantaina oikeudenkäynnin alettua. Varsinainen oikeudenkäynti alkaa syksyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.