Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Adressi Pirkkolan Keskuspuiston puolesta on kerännyt viidessä päivässä yli 6000 nimeä – "Ihmiset ovat yllättyneet ja hermostuneet kaupungin toiminnasta"

Pirkkolan Keskuspuiston vanhan metsäkaistaleen puolesta on kerätty viidessä päivässä yli 6 000 nimen adressi. Kahden ensimmäisen päivän aikana nimiä oli kertynyt yli 3 400. Adressilla vastustetaan yksityisen monitoimihallin sijoittamista suunnitellulle paikalleen uimahallin viereen metsä-alueelle. Allekirjoittaneet vaativat hallin sijoittamista toiseen paikkaan.

Kyseessä on Keskuspuiston kapein kohta ja siihen rakentaminen käytännössä jakaa Keskuspuiston kahtia. Samalla kapenevat ja häviävät aluetta käyttävien ulkoilijoiden reitit, kuten suosittu Pirkkolan pururata ja latu.

– Emme vastusta sinänsä itse hallin rakentamista, vaan sen sijoittamista kyseiseen paikkaan Pirkkolan uimahallin ja Hämeenlinnan väylän väliin sijoittuvalle metsäkaistaleelle, tarkentaa yksi Keskuspuisto-ryhmän aktiivi Susanna Pitkänen.

Hän on myös positiivisesti yllättynyt allekirjoittaneiden määrästä.

– On sellainen tunne kaikista niistä viesteistä ja yhteydenotoista, että ihmiset ovat hyvin yllättyneitä ja hermostuneita, miksi kaupungin prioriteetit ovat tällaiset. Ihmetellään myös, miksi kaupungin tiedotus asiasta on ollut niin huonoa, Pitkänen sanoo.

Kansanliike on puolustanut Keskuspuistoa jo pitkään. Alueelle on tuotu banderolleja ja puihin on kiinnitetty kymmeniä ilmoituksia, joissa ihmiset ottavat puita suojelukseensa.

Kaupunki on vuokrannut Pirkkolan Liikuntahallit Oy:lle 1.6.2020 alkaen vuoteen 2049 asti tontin, johon on suunniteltu kooltaan uimahallia suurempi monitoimihalli. Lisäksi hallille on suunniteltu 85 auton parkkipaikka metsään uimahallin nykyisen parkkipaikan viereen ja vielä lisää parkkitilaa Pirkkolantien varteen.

Aktivistien mukaan Pirkkolan urheilupuiston suunnitellut arkkitehtitoimisto Kaija ja Heikki Sirén kaavoitti jo 1950-luvulla lisärakennuksen paikan alun perin uimahallin pohjoispuolelle, jossa sijaitsee nykyisen parkkipaikan ja urheilukentän välissä tasainen metsäkaistale.

– Kyseinen paikka on myös rakennustaloudellisesti edullisin rakennuspaikka, sillä tällöin vältytään kalliilta kallion louhimiselta ja säästetään arvokasta luontoa. Miksi halli ei voisi tulla tähän, johon arkkitehdit ovat sen alun perinkin suunnitelleet?, ihmettelee Veli-Pekka Kantanen.

Aktivistit ovat esittäneet hallille ja parkkipaikalle vaihtoehtoja paikoitusalueilla ja joutomailla, jotka eivät tuhoa luontoarvoja. He ehdottavat, että hallin voisi sijoittaa esimerkiksi uimahallin nykyisen parkkipaikan tilalle ja rakentaa pysäköintitilat sen alle.

Hallihankkeen vetäjän Kirsi Eräkankaan mukaan (HU 31.5.) mukaan hallin paikkaa ei voi niin vain siirtää, kuin lego-palikkaa, koska kaavoitustyö voi viedä jopa vuosia. Rahoitukset on hankittu tälle hankkeelle, ja jos hanke siirtyy, myös rahoitukset jäävät hänen mukaansa saamatta, jolloin itse hankekaan ei toteudu.

Tällöin satojen harrastajien kauan odottamat harrastustilat jäisi saamatta.

Lue myös:

SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"

Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen

Pirkkolan hallihanke kuumensi sekä asukkaiden että poliitikkojen tunteet – Apulaispormestari Nasima Razmyar tuohtui vihreiden takinkäännöstä