Skeittipuistot: Eihän tenniskentällekään mennä heittelemään frisbeetä tai futiskentälle pelaamaan sählyä, toteaa Frans Tihveräinen, 33.
Helsinkiläisiä skeittipaikkoja on jo jonkin aikaa vaivannut niin sanottu leikkipuistoilmiö.
Skeittipaikoille tuodaan jopa vain muutaman vuoden ikäisiä lapsia, jotka risteilevät parkissa pahimmillaan valvomattomasti ja aiheuttavat vakavia vaaratilanteita.
Suomen Rullalautaliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen kertoo liiton olevan "hyvinkin tietoinen ongelmasta".
– Aihe on ollut Rullalautaliiton hallituksen pohdittavana jo pitkään. Tilanne on riistäytynyt käsistä oikeastaan vasta viimeisen kahden vuoden aikana, kun lapsiperheet ovat löytäneet skeittiparkit ja nyt parkeilla näkee aivan pieniä lapsia leikkimässä.
Paukkusen mukaan vanhempien olisi hyvä ymmärtää, että skeittiparkki ei ole lasten leikkipuisto.
– Haluan erotella tässä kohtaa harrastajat ja leikkijät. Harrastajilla on selkeä päämäärä siinä mitä he tekevät ja heillä on usein myös selvillä kuinka skeittiparkilla kuuluu käyttäytyä. On turhauttavaa harrastaa jotain, jos tulee jatkuvasti keskeytetyksi. Jos kaikki tietäisivät käyttäytymissäännöt, tuskin tällaista ongelmaa olisi.
Parkkien säännöissä todetaan: Huomioi muut puiston käyttäjät. Älä seiso ajolinjoilla.
Tapulikaupungissa sijaitsevassa Tullikirjurin skeittipuistossa oli muutama viikko sitten lähellä sattua niin vakava onnettomuus, että lajia jo parikymmentä vuotta harrastanut Frans Tihveräinen, 33, sanoo käyttävänsä ainakin hetken muita Helsingin skeittipaikkoja.
– Parkilla oli potkupyörällä 2–3-vuotias lapsi, jolla ei ollut kypärää. Lapsi ajoi ajolinjojen edessä. Menin sanomaan näistä asioista mukana olleelle vanhemmalle, mutta sanomisella ei ollut vaikutusta.
Vain muutamaa minuuttia myöhemmin lapsi tuli yllättäen parkin kaaren päältä vauhtia ottaneen Tihveräisen eteen.
– Jos olisin ollut edes metrin lähempänä, lapsi olisi jäänyt alle. Kukaan ei voi olla taikuri ja pysäyttää vauhtia, jos ihminen on ilmassa ja eteen tulee äkkiä joku. On hengenvaarallista, jos 80-kiloinen tulee täydellä vauhdilla päin.
Alakouluikäiset osaavat Tihveräisen mukaan jo pääsääntöisesti katsella parkeilla ympärilleen. Ongelma koskee lähinnä pieniä, vanhempiensa seurassa parkeille tulevia lapsia. Harrastajat korostavat suojien ja kypärän merkitystä.
Skeittaamiseen, BMX-pyöräilyyn ja scoottamiseen tarkoitettuihin skeittiparkkeihin tullaan myös pikkulasten potkupyörillä sekä jopa apupyöräisillä pyörillä. Tämä ihmetyttää Tihveräistä.
– Se häiritsee parkin käyttötarkoitusta, mikä on lajin harrastaminen. Eihän tenniskentällekään mennä heittelemään frisbeetä tai futiskentälle pelaamaan sählyä.
9- ja 7-vuotiaiden poikien isä sanoo ymmärtävänsä lapsia ja kannustavansa uusia harrastajia tulemaan lajin pariin, mutta yleistä piittaamattomuutta Tihveräinen ei ymmärrä.
– Vanhemmissa pitäisi herätä ymmärrys, että tänne tullaan harrastamaan rakasta lajia. Tämä on minulle rentoutumiskeino. Täällä mieli lepää.
Sateisena päivänä Tullikirjurin parkissa ei ole skeittaajia, mutta erityisesti koronan tuomien rajoituksen takia skeittiparkit ovat viime aikoina olleet erityisen runsaalla käytöllä.
Tapulikaupungin kaltaisia ongelmia on ollut lähes jokaisessa Helsingin skeittiparkissa. Vuosaaressa ongelmia on jo niin paljon, että lajin harrastajat ovat alkaneet karttaa parkkia. Lapset jopa kiipeilevät parkin puissa.
Rullalautaliiton Paukkusen mukaan jotta yhteiselo skeittiparkeilla parantuisi, tarvittaisiin hyvää tiedotusta, neuvontaa ja asennemuutosta.
– Mietimme parhaillaan erilaisia ratkaisumalleja nykytilanteen parantamiseksi. Suomeen on saatu paljon laadukkaita betoniskeittiparkkeja lyhyen ajan sisällä ja harrastamisen kulttuuri siellä on vasta kehittymässä. Muutos ei tule tapahtumaan hetkessä.
Korjaus 11.6. kello 15.55: Jutussa kerrottiin, että Tullikirjurin skeittipuisto sijaitsee Puistolassa. Puisto on Tapulikaupungissa. Juttuun korjattu myös tieto, että skeittiparkkeihin voi tulla myös BMX-pyörillä sekä scooteilla.