"Ainutlaatuinen 1930-luvun pihapiiri käyttöön" – Kun isot tapahtumat oli pakko perua, Teurastamolla päätettiin hyödyntää aluetta toisin

Vapaa-aika: Kun isot tapahtumat jouduttiin perumaan, Teurastamon yrittäjät päättivät hyödyntää aluetta toisella tavalla.

The Helsinki Distilling Companyn master blender Kai Kilpinen ja Kellohallin ravintoloitsija Matti Santala toivottavat kaupunkilaiset tervetulleiksi Teurastamon kesäpihalle. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Aamuaurinko lämmittää mukavasti, kun Matti Santala ja Kai Kilpinen levittävät aurinkotuoleja Hermannissa. Aurinkotuolit ovat osa kaupunkilaisten kesäpihaa, joka on avautunut Teurastamon alueelle entistä laajempana.

Santala, joka on Kellohallin ravintoloitsija ja Teurastamon yrittäjät ry:n puheenjohtaja, kertoo, että kesäpihan laajentaminen on seurausta koronaviruksesta.

– Teurastamon alueella on järjestetty isoja tapahtumia, joista osa on jo muodostunut käsitteeksi, kuten Lasten Lomapäivä, Teurastamo Jazz ja Teurastamo Night Market.

– Nyt, kun tapahtumia ei voida koronan vuoksi järjestää, mietimme, miten ainutlaatuinen 1930-luvun pihapiiri saataisiin ihmisten käyttöön.

Kahvilabuumi levisi lähiöihin – Anne Winter leipoo jopa pari sataa korvapuustia päivässä: "Tarkoitus on, että olemme enemmän kuin kahvila"

Yrittäjät päättivät hankkia lisää penkkejä ja pöytiä, jotta entistä useampi mahtuisi paistattelemaan pihalle päivää. Vieraita palvelevat alueen ravintolat, leipomo, kahvipaahtimo, jäätelötehdas ja tislaamo, mutta yhteiskäyttögrillissä voi valmistaa myös omia eväitä. Puuhakopista löytyy leluja lapsille, ja aikuiset voivat pelata pingistä.

Kesäpihalla saatetaan järjestää kesällä pienimuotoisia tapahtumia, jos koronatilanne sallii. Mahdollisista tapahtumista ilmoitetaan myöhemmin Teurastamon verkkosivuilla.

Jo nyt on lyöty lukkoon, että heinä–elokuussa järjestetään kierroksia, joissa pääsee tutustumaan alueen yritysten kulissien taakse. Kierroksista kerrotaan tuonnempana Teurastamon verkkosivuilla.

Matti Santala arvioi, että kesäpiha sopii tähän aikaan monesta syystä. Yksi syy on se, että ihmiset haluavat viettää vapaa-aikaa ja Santalan mukaan kesäpihalle mahtuu runsailla turvaväleillä tuhatkunta kävijää.

Toinen syy on, että monikaan ei matkusta tänä kesänä ulkomaille, joten elämyksiä täytyy etsiä läheltä.

– Kun tulee tänne, ei ole enää Helsingissä, vaan jossain ihan muualla.

Kolmanneksi kesäpiha tarjoaa etätyöläisille mahdollisuuden lähteä tuulettumaan ihmisten ilmoille.

– Ihmisellä on luonnollinen tarve olla ihmisten parissa. Tämä tarjoaa siihen turvallisen ja virkistävän vaihtoehdon.

Korona ei ole pelkkää surkeutta: BrewDogin tilalle avautui "kursailematon olutravintola" – vain yhdelle asialle ravintolapäällikkö sanoo tiukasti ei

Koronavirus on ollut Teurastamon toimijoille kova isku.

– Toiminta pysähtyi maaliskuun puolessa välissä kuin seinään. Pihalla ei ollut yhden yhtä autoa, Santala toteaa.

Hän arvioi, että korona leikkasi esimerkiksi alueen ravintoloihin keskittyneiden tukkuliikkeiden liikevaihdosta arviolta 80 prosenttia. Ravintolat olivat kiinni valtiovallan päätöksellä lukuun ottamatta take away -ruokailua.

Ravintolayrittäjät rynnivät Senaatintorille – Hakemuksia tullut paljon: "Herättää valtavia toiveita"

– Jatkoimme lounastoimintaa viime viikon maanantaina. Ensimmäisinä päivinä asiakkaita oli noin 30 prosenttia normaalista. Toimimme vielä supistetulla henkilökunnalla.

Santala uskoo, että tilanne palaa ennalleen, kun luottamus nousee ja ihmiset huomaavat, että liikkuminen ja ruokailu on turvallista.

Teurastuslaitoksen uusi elämä

Ruoka- ja kaupunkikulttuurin keskittymä

Teurastamo on entinen teurastuslaitos, joka otettiin käyttöön vuonna 1933. Teurastustoiminta loppui vuonna 1992, mutta lihan leikkaus jatkuu edelleen.

Teurastamon uusi aika alkoi vuonna 2012. Siitä lähtien alue on toiminut ruoka- ja kaupunkikulttuurin keskittymänä.

Alueella toimii muun muassa ravintoloita, jäätelötehdas, leipomo, tislaamo, kahvipaahtimo, taidegalleria ja kauppoja.

Teurastamo sijaitsee Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa, Työpajankatu 2:ssa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut