Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia perunoita, voita ja tilliä. Särpimeksi kuusenkerkällä maustettua matjessilliä ja Västerbotten-juustoa.

Tällaisen paketin tarjoaa esimerkiksi ravintola Espa.

Sea Horsen sillilautanen on ihan klassikko. Huippuravintola Grönin mustaherukkainen silli on moderni näkemys pohjoisista raaka-aineista.

Uusi peruna ja silli on jäänyt Helsingin ravintoloissa parsasesongin jalkoihin, mutta Turussa varhaisperunasta otetaan kaikki ilo irti.

Viikkoa ennen juhannusta Turku juhlii neitsytperunaa ja tapahtumapaikkana on Panimoravintola Koulun piha, johon tällä kertaa tekee kattauksen kahdeksan erilaista ruoantekijää ja -tuottajaa. Kerta on kahdeksas.

Helsingissä silli on ollut niin vuoden 1918 Suomenlinnan punavankileirin kauhistuttava ruoka kuin herrojen herkku. Espan silli tekeekin kunniaa vanhan Palacen vuorineuvosten silli ja mustaleimaemmental -yhdistelmälle.

Varsinaista silli- ja silakkaravintolaa Helsingissä ei enää ole, kun Etelä-Haagan Musta Hevonen muuttui kiinalaiseksi ja Etelärannan Sundsmans Krog saaristolaispöytineen lakkasi.

Koronakriisi järsii myös sillibisnestä, koska sillistä on tullut enemmän buffet- kuin lautas- ja vatiruokaa.

Sillikonttorin myynnistä noin puolet on suuntautunut muille tukkureille, ravintoloihin ja laivoille, joihin on ollut isot diilit. Laivat vasta tekevät lähtöä tälle purjehduskaudelle.

Matti Ruuskalla on kuitenkin tärkeä muistutus aivan tavallisille kuluttajille: silli sisältää niin runsaasti monityydyttymättömiä ja terveydelle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, että sitä voi kutsua superruoaksi tai terveyspommiksi.

Lisäksi sillinsyönti on ruokakulttuurin vaalimista: suomalaisen sillin maku ja tyyli on yhdistelmä venäläistä ja skandinaavista ruokaperinnettä.

Mutta on vielä yksi kumma raja – kulkeeko se Päijänteessä ja Pähkinänsaaren rauhan rajassa – ei ole niin tarkkaa.

– 20 vuotta sitten se oli vielä selvempi. Itä-Suomi oli enemmän perinteisen suolasillin aluetta. Länsi-Suomessa suosittiin ruotsalais- ja tanskalaistyylistä marinoitua silliä.