Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakevät pidensi odotusaikoja kiireettömään erikoissairaanhoitoon roimasti – Husissa odottavan aika oli 50 prosenttia pidempi

Sairaaloissa on jouduttu siirtämään kiireettömiä hoitoja koronavirusepidemian takia kevään aikana. Myös potilaat ovat peruneet sovittuja hoitoaikoja tartunnan pelossa.

Samalla odotusajat kiireettömään erikoissairaanhoitoon ovat kasvaneet.

– Sekä hoitoaikojen siirroilla että potilaiden pelolla sairastua on ollut vaikutusta kiireettömään erikoissairaanhoitoon odottavien odotusaikojen pidentymiseen sairaanhoitopiireissä, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tiedotteessa.

Runsaat 7 700 potilasta oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon, mikä on poikkeuksellisen paljon. Viimeisen kymmenen vuoden aikana määrä on huhtikuun lopussa ollut keskimäärin noin tuhat.

Myös kolmesta kuuteen kuukautta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli yli 13 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Potilaita lähetettiin kiireettömään erikoissairaanhoitoon vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Lähetteitä saapui sairaanhoitopiireihin tammi-huhtikuussa kahdeksan prosenttia eli 35 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon, Häkkinen toteaa.

Keskimääräinen odotusaika sairaaloihin on noussut kaikissa sairaanhoitopiireissä ja on nyt kaksi kuukautta.

Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä se on 57 vuorokautta, kun viime vuonna se oli 38 vuorokautta. Kasvua oli siis 50 prosenttia.

Lyhyin odotusaika keväällä oli Kymenlaaksossa ja pisin Päijät-Hämeessä.