Georg Malmstén jätti lähtemättömän jäljen suomalaisten sieluun – konserttien sarja kunnioittaa laulajan muistoa

Kamariorkesteri Avantin! ja Svenska Teaternin konserttiesitys Georg Malmsténista saa ensi-iltansa lokakuussa. Kuvassa HumppAvanti. Avanti
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Kamariorkesteri Avanti! ja Svenska Teatern valmistavat yhdessä laulaja ja viihdyttäjä Georg Malmsténista (1902–1981) kertovan konserttiteatteriesityksen.

Kaikki järjestyy -konserttiesityksen ensi-ilta on Svenska Teaternin suurella näyttämöllä 16. lokakuuta. Liput ovat jo myynnissä.

Ensemblessa esiintyvät muun muassa John Storgårds, Sam Huber ja Anna Hultin.

Esityksessä on mukana kolmetoista maan eturivin muusikkoa.

Georg Malmstén on yksi suomalaisen musiikinhistorian kulmakivistä. Hänen sävelmänsä ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalaiseen kansansieluun.

Malmsténin lauluissa kohtaavat itä ja länsi, stadi ja maaseutu, murhe ja riemu, univormut ja Mikki Hiiri.

– Malmstén oli suuri kansallinen hahmomme, mutta haluamme näyttää hänet myös kansainvälisesti kovan luokan ammattitaiteilijana, arvioi ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Siltanen.

Siltanen muistuttaa, että Malmstén oli oopperalaulaja, orkesterinjohtaja, kornetisti, säveltäjä, sovittaja, sanoittaja, näyttelijä, jopa elokuvaohjaaja.

– Hänen työssään näkyy puolen vuosisadan kehityskaari ja ennen muuta sellainen persoonan lämpö, joka meidän maillamme jää usein sentimenton tai ranttalimeiningin jalkoihin.

HumppAvanti! on liki 20 toimintavuotensa aikana saavuttanut taiteellisesti vapaamielisellä otteellaan ja siekailemattomalla huumorillaan kulttimaineen.

Pianisti ja säveltäjä Timo Hietalan mukaan koko idea HumppAvantista sai alkunsa leikkimielessä.

– Aloimme leikkiä ajatuksella järjestää tribuuttikonsertti vanhan suomalaisen bändikulttuurin, vaikkapa Humppa-Veikkojen, kunniaksi.

Sillä hetkellä ajatus tuntui aivan hullulta, mutta nukkuessaan yön yli Avantin taiteellinen johtaja Kari Kriikku vakuuttui siitä, että se piti toteuttaa.

Svenska Teatern puolestaan esitteli Georg Malmsténia lavallaan jo vuonna 1979 Sven Sidin menestysmusikaalissa Stadin kundi. Se piti 201 esityskerrallaan hallussaan teatterin esitysmääräennätystä aina Hype-musikaaliin asti.

Svenska Teaternin johtajan Joachim Thibblinin mielestä uusi esitys on tilaisuus nostaa esiin talon tämänhetkiset resurssit, kyvyt ja taidot.

– Haluamme yhä enemmän tehdä yhteistyötä muiden laitosten ja eturivin toimijoiden kanssa, kansallisten ja kansainvälisten, Thibblin korostaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut