Matkustajakone Kalevan alasampumisesta tasan 80 vuotta – 9 uhria saa muistotaulun Malmin kentällä torstaina

Matkustajakone Kaleva ammuttiin alas Suomenlahteen 80 vuotta sitten. Surmansa sai yhdeksän ihmistä. Kuvassa koneen miehistöä ja matkustajia 1930-luvulla. Kuvaaja on tuntematon.
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Aero Oy:n Ju-52 -matkustajakone Kalevan alasampumisesta on tullut kuluneeksi tasan 80 vuotta.

Kaksi neuvostopommikonetta ampui Tallinnasta Helsinkiin matkalla olleen Kalevan alas Suomenlahteen 14. kesäkuuta 1940, muistuttaa Malmin lentoaseman ystävät ry tiedotteessaan.

Koneessa olleet yhdeksän matkustajaa ja henkilökunnan jäsentä saivat surmansa.

Stig Fagerstedtin valmistama tapahtuman 80-vuotismuistotaulu julkistetaan 11. kesäkuuta kello 16.15 Helsinki-Malmin lentoasemalla. Tilaisuuteen voi osallistua vapaasti.

Kaleva lähti viimeiselle lennolleen kohti Malmin lentoasemaa Tallinnasta. Miehistönä oli suomalainen lentokapteeni Bo von Willebrand ja radisti Tauno Launis.

Von Willebrand oli tuolloin myös Suomen ilmailuklubin, nykyisen ilmailuliiton, hallituksen jäsen ja Helsinki-Malmin lentoaseman juuri nimitetty päällikkö.

Matkustajina oli kaksi saksalaista liikemiestä, kaksi Ranskan lähetystön diplomaattista kuriiria, yksi ruotsalainen, yksi amerikkalainen ja yksi virolainen.

Kaleva oli ehtinyt olla ilmassa vain muutaman minuutin, kun neuvotopommittajat alkoivat tulittaa Kalevaa konekiväärein, jolloin se syöksyi vasemmalla kyljellään mereen..

Virolaiset kalastajat todistivat alasampumisen ja sitä seuranneet tapahtumat. Vain hetki lentokoneen mereensyöksyn jälkeen pinnalle nousi neuvostoliittolainen sukellusvene. Se tarkasti paikalla olleet virolaiset kalastusalukset ja poimi postia merestä ja koneen hylystä.

Kaleva on edelleen kadoksissa. Sen pudottaminen välirauhan aikana 80 vuotta sitten kosketti syvästi koko Suomen kansaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut