Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona näivetti kesätyöt, joten Ellen, 16, ryhtyi yrittäjäksi – eläinlääkäriksi tähtäävä helsinkiläisnuori tarjoaa nyt arkiapua

Kesätyö: Ellen Heikkala, 16, perusti oman yrityksen, kun kesätöitä ei löytynyt.

Lauttasaarelainen Ellen Heikkala, 16, ei jäänyt keväällä haikailemaan, kun kesätyöpaikkaa ei kuulunut.

Lukion toiselle luokalle syksyllä menevä Heikkala perusti oman Laruapu-nimisen yrityksen, joka tarjoaa erilaisia arkea helpottavia palveluita, kuten lastenhoitoa, koiranulkoilutusta ja kaupassakäyntiä.

– Palvelu on tarkoitettu lähinnä lauttasaarelaisille perheille ja riskiryhmäläisille, jos palvelut on mahdollista toteuttaa koronan rajoissa. Jos tarvetta on muunkinlaisille palveluille, kuten siivoamiselle ja ruoanlaitolle, niin sekin on mahdollista, pohtii Heikkala, joka perusti tällä viikolla Facebookiin Laruavun nettisivut ja julkaisi mainoksensa myös kaupunginosan Facebook-ryhmässä.

Heti tuli muutama yhteydenotto. Yhteyttä otti ikkunanpesua ja siivousta kaipaava nainen sekä perhe, joka tarvitsi hoitoapua alle kouluikäiselle lapselle.

SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää

– Nämä ovat juuri sellaisia palveluita, joita ajattelinkin, että haluaisin tarjota. Olen todella innoissani tästä ja siitä, että parin päivän sisällä on tullut jo muutama asiakas, kertoo Helsingin luonnontiedelukion luonnontiedelinjaa käyvä nuori nainen, joka kuvailee itseään sporttiseksi ja energiseksi.

Hinnoittelu tehdään tunti- tai urakkapohjalta asiakaskohtaisesti.

Aloin miettiä, että miten voisin tienata rahaa.

Ajatus siitä, että kesä kuluisi ilman kesätöitä, alkoi korona-kevään lämmetessä tuntua todelliselta, mutta ei niin houkuttelevalta.

Heikkala haki lukuisia kesätyöpaikkoja, mutta mikään ei tärpännyt. Korona sotki monen työnantajankin suunnitelmat, eivätkä Heikkalan lukuisat kahvilatyönhautkaan tuottaneet tulosta.

– Huhtikuussa ja toukokuussa vielä enemmän aloin ajatella, että nyt on pakko alkaa tehdä jotakin. Aloin miettiä, että miten voisin tienata rahaa.

Sitten äiti kertoi kuulemastaan ideasta. Mitä jos Heikkala kokeilisi yrittäjyyttä? Suomen 4H-liitto järjestää nuorille yrittäjyyskursseja ja liitolla on toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti.

Ajatus innosti heti.

– Osallistuin yrityskurssille, jossa käytiin läpi yrittäjyyteen liittyviä asioita. Tykkäsin koulutuksesta. Meillä on omat mentoritkin.

Helsingin kaupunki tarjosi lisäksi 300 euron yrityssetelin, jonka voi käyttää yrityksen kehittämiseen. Ehtona oli toteutuskelpoinen liiketoimintasuunnitelma ja markkinointimateriaali. Hanke on osa nuorten yrittäjyyskasvatusta.

Yrityksen perustaminen ei siksikään tuntunut kaukaiselta ajatukselta, sillä lukion jälkeen Heikkalan on tarkoitus hakea Helsingin yliopiston eläintieteelliseen tiedekuntaan ja valmistua eläinlääkäriksi.

– Moni eläinlääkäri perustaa usein oman yrityksen. Tästä saan kokemusta siihen, sanoo syntyperäinen lauttasaarelainen.

Korjaus 16.6. kello 15.20: Ellen käy Helsingin luonnontiedelukion luonnontiedelinjaa, ei Käpylän, kuten jutussa mainittiin.

Osa kaupungin kesätyörekryistä jäihin – jo sovittuja paikkoja ei peruta, mutta työnkuvaan voi tulla muutoksia

Koululaiset haluavat kesätöihin – "Olisi äärimmäisen tärkeää antaa nuorille mahdollisuus kiinnittyä työelämään"