”Ei tule tropiikkia” – Valtavissa luolissa Mustikkamaan alapuolella aletaan säilöä jopa 100-asteista vettä

Ympäristö: 40 metriä Mustikkamaan alapuolella on käynnissä poikkeuksellinen luolalämpövaraston työmaa. Se leikkaa helsinkiläisten hiilidioksidipäästöjä.

Mustikkamaan alla sijaitsevat öljysäiliöt muuttuvat vanhemman projektipäällikön Päivi Saajorannan johdolla luolalämpövarastoksi. Katri Tamminen / lehdistökuva

Janne Koivisto

Mustikkamaan ulkoilureiteillä on kesäisin vilinää, mutta liikettä on myös 40 metriä saaren alapuolella. Helen Oy rakentaa Mustikkamaan uumeniin luolalämpövarastoa, joka on tiettävästi maailman suurin. Rakennustyöt alkoivat vuoden 2018 lopulla purkutöillä, ja prosessiasennusten on määrä valmistua tämän vuoden lopulla.

Vanhempi projektipäällikkö Päivi Saajoranta kertoo, että työmaa on edennyt hyvin, vaikka olosuhteet ovat haasteelliset.

– Työmaalle on vain yksi ajoramppi, jolla on rajalliset mitat. Ohittaminen on hankalaa. Ajorampin lisäksi työmaalle on vain kaksi pystykuilua, joten ilmanvaihdon järjestäminen on ollut haastavaa, Saajoranta kertoo.

– Haasteellinen projekti, mutta haasteet on tehty voitettavaksi. Sillä asenteella mennään eteenpäin.

Luolalämpövarasto rakennetaan vanhoihin öljyluoliin, jotka louhittiin vuonna 1982 öljyn varastointia varten. Luolat poistettiin käytöstä vuonna 1999, kun Helenin edeltäjällä Helsingin Energialla ei ollut niille enää käyttöä.

– Hienoa, että pystytään käyttämään hyväksi vanhoja rakenteita, joita ei ole käytetty 20 vuoteen, Saajoranta kiittelee.

Luolia on kolme: laitetila ja kaksi säiliötä. Säiliöt ovat 40 metriä korkeita. Niiden pohja on 80 metriä merenpinnan alapuolella. Suurempi luola on 320 metriä pitkä ja pienempikin 250 metriä.

Vertailun vuoksi: Helsingin vanhojen metroasemien laiturit ovat 135-metrisiä.

Lämpövaraston toimintaperiaate on yksinkertainen. Luolien säiliöt täytetään vedellä. Kun helsinkiläiset tarvitsevat vähemmän kaukolämpöä, Helen lämmittää luolien vettä. Kun kaukolämpöä tarvitaan enemmän, lämpöä otetaan luolista.

Varastoa voidaan hyödyntää ympärivuotisesti. Sen ansiosta etenkin talvella voidaan välttää öljyllä tai kaasulla toimivien lämpölaitosten käynnistäminen.

Helen laskee, että luolalämpövarasto vähentää sen hiilidioksipäästöjä 21 000 tonnilla.

Vuodessa luoliin voidaan varastoida energiaa 140 000 megawattituntia, jolla lämmittäisi vuoden ajan 25 000 kerrostalokaksiota.

Rakentaminen maksaa noin 15 miljoonaa euroa, josta valtion uuden teknologian investointutki kattaa noin 2 miljoonaa euroa.

Vaikka luolien vesi lämpenee 45–100-asteiseksi, sitä ei huomaa Mustikkamaan pinnalla. Välissä on 40 metriä peruskalliota.

– Ei tule tropiikkia Mustikkamaalle, Saajoranta naurahtaa.

Säiliöiden seinämiin on jäänyt öljynjäämiä. Ne saadaan Saajorannan mukaan kerättyä talteen.

– Kun luolat täytetään vedellä, öljy nousee pintaan ja se saadaan kerättyä pois. Öljyn keräämiseen on oma järjestelmä.

Siitä ei ole Saajorannan mukaan pelkoa, että öljyä kulkeutuisi pohjaveteen.

– Luolassa pidetään sama paine kuin pohjavedessä, niin vedet pysyvät erillään.

Muut yhtiöt kiinnostuneita

Varasto rakenteilla myös Vaasassa

Vanhempi projektipäällikkö Päivi Saajoranta kertoo, että luolalämpövaraston rakentaminen on herättänyt kiinnostusta muissa energiayhtiöissä. Vanhoja öljyluolia on ympäri Suomea.

Vaasaan valmistuu tänä vuonna maanalainen energiavarasto. Sen teho on 100 megawattia, kun Mustikkamaalla teho on 120 megawattia.

Helenillä on jo ennestään lämpöakkuja Vuosaaressa ja Salmisaaressa, mutta ne ovat maanpäällisiä ja huomattavasti pienempiä. Tulevaisuudessa lämpöakku saatetaan rakentaa Kruunuvuorenrannan öljysäiliöihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut