Laakson sairaala-alueen koronaepidemia on ohi, 10 potilasta menehtyi – testejä otettiin kaikkiaan yli 1 000

Koronaepidemia saatiin kukistettua helsinkiläissairaalassa. Kuvituskuva. Arkisto / Päivi Tuovinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Laakson sairaalan koronavirusepidemia on saatu kuriin, kertoo kaupunki. Kevään epidemiassa 96:lla alueella työskentelevällä todettiin tartunta. Epidemian aikana 32 potilasta sai koronavirustartunnan todennäköisesti sairaalasta.

Epidemia saatiin kuriin tiukentamalla suojautumistoimenpiteitä ja jäljittämällä tartunnan saaneet laajalla testauksella.

Kolmannes tartunnan saaneista työntekijöistä työskenteli niillä osastoilla, joilla hoidetaan koronavirukseen sairastuneita potilaita. Koronavirusosastojen hoitajista keskimäärin joka kolmas hoitaja sai tartunnan. Kaikista tartunnoista merkittävä osa oli henkilökunnan välisiä.

Koronavirustartuntoja oli myös muiden osastojen työntekijöillä, mutta selvästi vähemmän.

Epidemian aikana koronavirustartunnan sai myös 32 potilasta, jotka olivat tulleet sairaalaan hoitoon jonkun muun syyn kun koronavirusepäilyn vuoksi. Sairaalassa koronavirustartunnan saaneista potilaista menehtyi 10.

– Epidemian kehittyminen oli monen tekijän summa. Tartuntojen lähdettä ei kaikissa tapauksissa pystytty varmuudella jäljittämään. Tartunnan lähteet ovat olleet moninaisia, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

– Potilaat ovat saaneet tartuntoja työntekijöiltä ja toisilta, aluksi negatiiviseksi testatuilta potilailta, työntekijät potilailta ja työntekijät toisiltaan. Osa työntekijöistä oli saanut tartunnan vapaa-ajallaan”, Isosomppi jatkaa tiedotteessa.

Epidemian puhjettua kaikki sairaala-alueella työskennelleet testattiin. Laajoissa testauksissa löytyi 30 uutta tartuntaa. Kaikkiaan testejä otettiin yli 1 000.

Laaksossa on noudatettu THL:n ja HUSin koronaviruspandemian suojautumisohjeita. Suojautumista tehostettiin entisestään sairaalan epidemian alettua. Kaikkien, myös oireettomien potilaiden hoidossa ja henkilökunnan välisissä kontakteissa otettiin käyttöön kirurginen suu-nenäsuojain. Koronaviruspotilaiden lähihoidossa siirryttiin käyttämään varotoimenpiteenä korkeamman suojaustason FFP2-hengityssuojaimia. Lisäksi henkilöstöruokala suljettiin.

Tällä hetkellä Laakson koronaosastoilla on hoidossa enää kolme koronaviruspotilasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut