Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emma, 24, oli asunnottomana kaksi vuotta ja pyöri paljon Kontulassa: "Moni ei tule ajatelleeksi, että myös nuori nainen voi olla asunnoton"

Kaupunkikierros: Kaksi vuotta asunnottomana ollut Emma kertoo nyt muille, millainen asunnottoman elämänkaari voi olla.

Harva sanoo, että voisi muuttaa Kontulaan. Emma, 24, kertoo, että hän kyllä voisi, jos sopiva asunto löytyisi.

– Monet laittavat kaupungin vuokra-asuntohakemukseen, että kaikki muut alueet käyvät, paitsi Kontula, hän toteaa.

Tällä hetkellä hän asuu Pihlajamäessä. Kontulassa on kuitenkin Emman mielestä hyvät harrastusmahdollisuudet ja viihtyisää.

Emma uskoo, että Kontulan pahamainen ja huono maine lähti liikkeelle 90-luvun laman aikaan. Tuolloin on ollut paljon levottomuutta ja nuorisoporukoita – ongelmalähiöksikin sitä on kutsuttu.

– Nyttemmin se on rauhoittunut. Poliisikin raportoi, että he saavat enemmän hälytyksiä Itäkeskuksesta.

Lue myös: Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta

Kaikki muut alueet käyvät, paitsi Kontula.

Emma itse vietti osan lapsuudestaan Kontulassa, ja on sen jälkeen asunut eri puolilla Helsinkiä. Kun hän jäi asunnottomaksi kahdeksi vuodeksi, hän vietti paljon aikaa Kontulassa.

Nyt hän tekee Hima & Stradalla katukierroksia, joilla hän kertoo Kontulasta asunnottomin silmin. Kontulani – Elämän mittainen matka -kierroksella selviää, miltä asunnottoman elinkaari voi näyttää.

– Kerran kierrokselle tuli Kontulassa asuva pariskunta, ja he ajattelivat tulleensa kaupunkikierrokselle kuulemaan asuinalueestaan. He olivat häkeltyneitä, kun täällä puhuttiinkin asunnottomuudesta.

– He olivat fiiliksissä, kun he olivat oppineet niin paljon uutta ja saanut näkökulmaa aiheeseen, jota eivät kauheasti tunne, Emma kertoo.

Lue myös: Asunnoton Tiina, 34, menee töihin lainatuissa pikkuhousuissa – "Minulla on ihan tavallinen, onnellinen perhetausta"

Hima & Stradan katukierrosten pääteemana on asunnottomuus. Omalla kierroksellaan Emma valottaa, miksi joku voi jäädä asunnottomaksi ja millaisia ristiriitoja lähiökulttuurissa on.

– Monella voi olla ennakkoluuloja siitä, millainen asunnoton tai päihteiden käyttäjä esimerkiksi voi olla. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös nuori nainen voi olla asunnoton, eikä aina vain iäkäs mies, hän sanoo.

Hän myös kertoo kierroksellaan Kontulasta kiinnostavaa knoppitietoa.

– Ostarin rakentumisen aikaan paikalle pystytettiin Heikki Häiväojan Yhteistyömonumentti, joka kuvastaa luonnon ja ihmisen rakentaman välistä sopeutumista. Juuri luonnonläheisyys innostikin kaupunkilaisia muuttamaan Kontulaan 1960-luvulla.

Emma kertoo, että talvella kierroksilla oli hieman hiljaisempaa, mutta kesän lähestyessä kysyntäkin kasvaa. Yksi kierros oli koronan vuoksi pidettävä etänä Zoom-palvelussa, mutta ensi viikolla on taas käveltävä kierros Kontulan maisemissa.

Lue myös: Huli, 57, vie matkalle toisenlaiseen Maunulaan – asunnottomien vetämistä kävelykierroksista tuli välitön hitti, osa jo loppuunmyyty