Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös hautajaisia voi seurata suorana videolähetyksenä mistä tahansa – koronarajoituksista syntyi uusi palvelu

Koronakriisi rajoitti myös hautajaisten saattoväen lukumäärää. Lisäksi matkustusrajoitukset epäsivät monelta tulon tilaisuuteen ulkomailta.

Hautaustoimistoyrittäjä Perttu Honkanen kuitenkin keksi, miten hautajaisiin voi osallistua etänä.

Kun yleisörajoitukset astuivat voimaan maaliskuussa moni vainajan läheinen joutui jäämään pois jättämästä viimeisiä hyvästejään.

Honkanen alkoi saada pyyntöjä videokuvata hautajaismenoja, joten hän alkoi kuvata pieniä klippejä puhelimellaan.

Kun vastaan tuli asiakas, jonka lapset olivat maailmalla eivätkä päässeet lentämään suomeen, Honkaselle heräsi ajatus hautajaisten livestriimaamisesta. Striimiä pystyisi seuraamaan mistä päin maailmaa tahansa.

Hän mainitsi ajatuksesta ystävälleen ja pian lisäpalvelusta muotoutui liikeidea, virtuaalihautajaiset.

– Palvelun kautta kaikki omaiset sekä ystävät voivat osallistua vainajan viimeiseen juhlaan reaaliaikaisesti, ikään kuin he olisivat itse paikalla. Lisäksi meille on tärkeää, ettei osallistumiseen vaadita teknistä osaamista ja että videoyhteys on suojattu, Honkanen sanoo Virtuaalihautajaiset Oy:n tiedotteessa.

Etäosallistuminen hautajaisiin onnistuu esimerkiksi omalta älypuhelimelta tai tietokoneelta käsin omaisilta saadun koodin avulla joka johtaa vainajan omalle sivulle, yritys kertoo tiedotteessa.

Sivun saa muokattua halutunlaiseksi esimerkiksi vainajan kuvalla ja muistovärssyllä. Lähetyksen voi katsoa myös jälkikäteen ja siitä on saatavissa tallenne.

Yrityksen mukaan katsojilla säilyy anonymiteetti eikä palvelu kerää käyttäjistään mitään dataa.