Kevään ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla mittaushistorian puhtain – rajoitukset leikkasivat liikenteen päästöjä isolla kouralla

Kuvituskuva. Arkisto/ Arja-Riikka Nikkilä
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Ilmanlaatu on tänä keväänä ollut pääkaupunkiseudulla ennätyksellisen puhdas.

Koronarajoitusten myötä liikennemäärät ja samalla liikenteen päästöt vähenivät voimakkaasti.

Pääkaupunkiseudulla ei ole ollut liikenteen pakokaasujen osalta yli 30-vuotisen mittaushistorian aikana näin pitkää puhdasta ilmanlaadun jaksoa kuin tänä keväänä, tiedottaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

HSY:n mittausten mukaan typpidioksidin pitoisuudet laskivat vilkkaasti liikennöidyillä alueilla 40–60 prosenttia verrattuna kolmeen edelliseen vuoteen.

– Liikennemäärien väheneminen näkyi laajalti pääkaupunkiseudun ilmanlaadussa 18. maaliskuuta alkaen. Mittasimme kevään aikana ennätyksellisen matalia typpidioksidin kuukausikeskiarvoja, kertoo tiedotteessa HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen.

Typpidioksidin pitoisuudet olivat selkeästi matalampia tänä keväänä kuin verrattuna alkuvuoteen ja vuosien 2017–2019 keväisiin. HSY

Katupölyäkin oli normaalia vähemmän ilmassa, mutta silti se huononsi välillä ilmanlaatua.

Talvi oli erittäin leuto ja lumeton ja korkeita hiukkaspitoisuuksia mitattiin jo tammikuussa. Pahin pölyjakso koettiin helmikuun lopulla.

Yleensä katupölykausi on pahimmillaan keväällä maalis-huhtikuussa. Tänä vuonna pahin katupölyjakso ajoittui jo helmikuulle ja keväällä pölyisiä päiviä oli poikkeuksellisen vähän. HSY

Pölyisiä päiviä HSY mittasi myös maaliskuussa, mutta huhtikuun alussa, jolloin yleensä mitataan katupölyn huippupitoisuudet, pitoisuudet olivat edellisvuotta matalampia. Katupöly kuitenkin heikensi keväällä ilmanlaadun ajoittain jopa huonoksi.

– Katupölykausi ajoittui tänä vuonna jo alkukevääseen. Pölyisiä päiviä oli vähemmän kuin viime vuonna, mutta ilmanlaatu oli silti huono vilkasliikenteisillä alueilla. Nastarenkaat rouhivat herkästi asfalttia, mistä muodostuu ja kertyy pölyä kaduille talven kuluessa. Jo pienikin määrä autoja nostaa pölyn helposti ilmaan, Myllynen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut