Salainen paratiisi vain 2 kilometriä Helsingin ydinkeskustasta – täällä lumoavat kansallisromantiikka ja kukkaloisto

Kaupunkituntemus: Kaksi kilometriä keskustasta on puutarha, josta ei moni tiedä. Kaupunki kasvattaa siellä muun muassa kukkia puistoihinsa.

Melkein kaikkihan tietävät kaupungin lasikatteisen talvipuutarhan, mutta sen takana on todella salainen puutarha. Toki se on avoin meille kaupunkilaisille. Siellä voi käveleskellä ja tehdä myös ostoksia.

Myynnissä on sellaisia taimia ja kukkia, jotka ovat jääneet yli kaupungin omista istutuksista.

Ravintolaa tai mitään muuta viihdebisnestä alueelta ei löydy – ei edes jäätelökioskia.

Tämä ei ole mainoslause, mutta ne kasvit on kasvatettu suuremmalla sydämellä kuin voitonmaksimointiin pyrkivissä kaupallisissa yrityksissä. Ostospaikka tunnetaan Helsingin palstanviljelijöiden keskuudessa nimenomaan hinta–laatusuhteestaan.

Kun katsoo kasvien tilauslappuja, näkee, että ne eivät mene vain kaupungille, vaan myös seurakunnille edustavimpien kirkkojen pihaan.

Ja mikä talo! Näyttää jugendin mestareiden Eliel Saarisen ja hänen liikekumppaniensa tekemältä, mutta eipä ole. Alueen merkittävin rakennus Villa Jyränkö valmistui 1909.

Suunnittelija oli silloinen kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstad. Kaksikerroksinen kivirakennus rapattuine julkisivuineen ja pylväikköineen edustaa sitä kautta maan tunnettua kansallisromantiikkaa. Talo rakennettiin kaupunginpuutarhurin virka-asunnoksi.

Talossa on asunut kaupungin silmäätekeviä ja siinä on toiminut aikanaan allergiasairaala. Nimi Villa Jyränkö on annettu huvilan viimeisen asukkaan, pitkäaikaisen kaupunginpuutarhuri Pekka Jyrängon muistoksi. Hän toimi virassa 1979–1995.

Hämmentävää, että alueelta löytyy myös muita kauniita taloja. Vaatimaton portti vastapäätä Olympiastadionia ei kieli siitä.

Staran ja muiden kaupungin työntekijöiden taukotupa on nimeltään Ankkalinna.

Verkkainen on sana, joka kuvaa nasakasti menoa paikan päällä. Alue on laaja.

Aamutuimaan saattaa olla syytä varoa tiuhaan liikkuvia trukkeja ja traktoreita.

Tuotantopuutarhan edustalla sijaitseva talvipuutarha on puolestaan ollut jo yli 125 vuotta kaupunkilaisten kohtauspaikka. Siellä voi levähtää kasvien katveessa vaikka omien eväiden kanssa. Laadukkaat ruoat ja juomat eivät ole harvinainen näky.

Paikalta avautuu näkymä Töölönlahdelle, jota ei edes vilkasliikenteinen Helsinginkatu haittaa. Talvipuutarha sijaitsee osoitteessa Hammarskjöldintie 1 A.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut