Poikkeuksellisen kaunis puisto kerää kiitosta Helsingissä – Puutarhuri: Näin saat oman kukkapenkkisi kukoistamaan

Tapanila: Lähes 20 kasvilajin kukkapenkki saa kiitosta.

Harvoin näkee niin hienoa kukkaloistoa kuin Tapanilassa sijaitsevan Hiidenkivenpuiston kukkapenkissä.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että olemme onnistuneet. Ei tällaista joka puistossa ole, toteaa Staran hoitoalue kakkosen työnjohtaja Inkeri Salo.

Kerrostalojen takapihalla alkavan puiston kukkapenkissä kasvaa noin 20 kasvilajia. Joukossa on useita perennoja eli monivuotisia kasveja, jotka tervehtivät ohikulkijoita vihreän, keltaisen ja liilan sävyissä.

Tällä hetkellä aurinkoisessa kukkapenkissä kukkivat muun muassa tuoksuköynnöskuusama ja -hortensia, mirrinminttu, kulta- ja punakärsämö, kultatyräkki sekä nukkapähkämö.

Myöhemmin kesällä kukintavuorossa ovat loistosalvia ja jalopähkämö. Loppukesästä kukkaan puhkeavat sinipallo-ohdake ja komeamaksaruoho. Muutamat pitkän sojottavat laukat ovat pirteä ilmestys muuten matalassa kukkapenkissä.

– Myöhemmin kukkii myös rakastettu punahattu. Se on yleisesti tykätty kasvi, varsinkin meidän hoitoporukan keskuudessa, Salo kertoo perhosia houkuttelevasta kasvista.

Keväällä penkissä kukkivat jo narsissit, tulppaanit ja laukat.

Suosittu puistokummitoiminta jatkuu Helsingissä – näin pääset mukaan

Puiston kukkaistutus on niin poikkeuksellisen kaunis, että se on saanut useat ohikulkijat julkaisemaan kuvia Tapanilan Facebook-sivuille.

– Nyt on kaupungin puutarhuri tehnyt hienoa työtä Hiidenkivenpuistossa, kommentoi eräs ja kertoo laittaneensa kiitoksen viestillä Staran puutarhureille.

Syy puiston saamaan huomioon lienee myös siinä, että aina se ei ole ollut näin kaunis.

Vuonna 2013 perustettuun kukkapenkkiin jouduttiin tekemään paikka- eli korjaavia istutuksia vuonna 2017, koska ensiksi paikalle istutetut kasvit eivät menestyneet.

– Osa kasveista ei ensi yrittämällä lähtenyt kasvuun. Nyt ne on saatu kasvamaan hyvin. Se on myös hyvän hoidon ja kitkemisen ansiota, Salo sanoo.

Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite

Kuivana kesänä kasveja käydään kastelemassa noin kerta viikkoon sekä kitketään kaksi kertaa kuukaudessa ja lannoitetaan keväisin.

– Väillä on hyvä lisätä myös tuoretta multaa, Salo sanoo.

Kaupungin istutuksista ja viheralueista tulee Salon mukaan Staralle säännöllisesti myös palautetta. 

– Se voi olla sellaistakin, että nurmikko on jossain päässyt liian pitkäksi.

Hetken kuluttua Hiidenkivenpuiston kukkaloiston ohi pyöräilevä nainen pysäyttää pyöränsä nähdessään Salon.

– Hei eikö tuonne meidän talon eteen saisi lisää syreeniä? Koiranulkoiluttajat päästävät koiransa aivan meidän talon viereen tarpeilleen, puiston vieressä asuva nainen toteaa.

Salo lupaa tutkia asiaa. Kaikkia toiveita ei voida toteuttaa.

Entä mitä vinkkejä ammattilainen voisi antaa kotipuutarhureille?

– Kun suunnittelee kukkapenkkiä, lajeissa on hyvä olla vaihtelevuutta. Lajien monimuotoisuus on hyvä siksikin, että jos kaikki ei lähde kasvuun, niin ei se ole niin vakavaa ole.

– Harva puisto tai penkki tulee kerralla valmiiksi. Ei kannata väkisin yrittää. Jos jokin kasvi ei viihdy, niin kokeilee sitten jotain muuta.

Oikeanlainen kasvi oikealla paikalla sekä kitkeminen ovat tärkeitä muistaa.

– Jos jaksaa kitkeä ensimmäiset vuodet, niin se palkitsee.

Yleisimpänä puutarhan hoitovirheenä Salo pitää kasvien jättämistä oman onnensa nojaan.

– Ostetaan taimi, istutetaan ja unohdetaan se siihen. Jos kasvi ei pääse kasvuun ja juurtumaan, se ei pärjää.

Kahvilabuumi levisi lähiöihin – Anne Winter leipoo jopa pari sataa korvapuustia päivässä: "Tarkoitus on, että olemme enemmän kuin kahvila"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut