Täältä näet Helsingin uimavesien lämpötilat liki reaaliajassa – sensorit tuottavat tiedon nettiin

Hietsu on yksi rannoista jotka ovat mukana kokeilussa. Arkisto/ Jussi Vehkasalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin suosittujen uimapaikkojen veden lämpötilat voi nyt tarkistaa verkkosivulta.

Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin vuoden ympäri puolen tunnin tarkkuudella, mukana on 8 rantaa.

Mukana ovat Hietaniemi, Rastila, Vasikkasaari, Pikkukoski, Sompasauna (joka ei ole varsinainen uimaranta) Pihlajasaari, Vartiosaari (Reposalmi) sekä Marjaniemi. Veden lämpötila on löytyy sivustolta uiras.fvh.io.

Esimerkiksi Pikkukosken uimarannalla Vantaanjoessa vesi on nyt 21,6-asteista, Hietaniemessä merivesi on lämmennyt 17,8-asteeseen.

Kyseessä on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kokeilu, jossa tavoitteena on testata, miten edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta paitsi kesä- myös talvikaudella.

Sähköveneen kyytiin pääsee Helsingissä tiistaista alkaen – Vartiosaareen liikennöi myös kahvilavene

– Uimaveden lämpötilatietoa voivat hyödyntää niin kesä- kuin talviuimaritkin. Aloitimme keväällä testauksen Rastilan ja Pikkukosken uimarannoilta, ja nyt tietoa on tarjolla jo kahdeksalta rannalta. Sensorit osoittautuivat toimivan hyvin myös kylmällä ilmalla alkukeväästä. Uiras 2.0 -sensoreiden tuottama tieto on tarkkuudeltaan +/- 0,5°C ja tieto päivittyy 30 minuutin välein. Uimarantasensorit ovat hyvä esimerkki siitä, millä tavalla älykkäitä sensoreita voidaan hyödyntää kaupunkilaisten käyttöön, kertoo tiedotteessa IoT-erityisasiantuntija Aapo Rista Forum Virium Helsingistä.

Nykyisin tietoa uimaveden lämpötilasta Helsingissä on saatavilla uimakauden alettua kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Silloin kaupungin uimavalvojat mittaavat lämpötilan käsin ja päivittävät tiedon kopin seinään sekä ulkoliikunta.fi -palveluun. Sensorien avulla voidaan tuottaa ajantasaisempaa tietoa automaattisesti ja vuoden ympäri.

Koillis-Helsinki saa viimein oman maauimalan – ensimmäiset suunnitelmakuvat julki

Uimarantasensoreita on tulossa kesällä vielä lisää. Kaupunki on tuomassa uimaveden lämpötilan seurannan muutamalle uimarannalle Helsingissä lähiviikkojen aikana.

Kuvareportaasi: Henri, 43, kävi uimassa kaikissa kotikaupunkinsa 100 järvessä – "Tämä on tavisretkeilijän Lappi"

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut